Beheer

IT beheer
Covid-19

Bestelsite voor coronatests hapert

"Tijdelijk niet beschikbaar."

© Pixabay licence Geralt
16 augustus 2021

"Tijdelijk niet beschikbaar."

De overheidswebsite voor het bestellen van gratis coronazelftesten is maandag slecht bereikbaar, laat het ministerie van Volksgezondheid weten op Twitter. De oorzaak is op dit moment nog niet duidelijk, aldus een woordvoerster.

"Bestel twee gratis corona zelftesten", prijkt bovenaan de homepagina van zelftestenbestellen.nl. Daaronder staat gelijk vermeld "Tijdelijk niet beschikbaar". De site van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is slecht bereikbaar, wat Nederlanders ook in groten getale melden op Twitter. Daarbij lijken sommige mensen er toch enigszins door te komen, om dan alsnog een foutmelding te krijgen.

Later nog eens proberen

Op Twitter noemt het ministerie de situatie "heel vervelend. We werken hard om de problemen te verhelpen. Probeer het op een later moment nog eens". Meerdere mensen melden op Twitter een zogenoemde '504 Gateway Time-out'-fout, wat wil zeggen dat de site er te lang over doet om te laden.

Alle huishoudens kunnen tot september een brief met een code, waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen, verwachten. Die worden vervolgens binnen tien dagen verzonden. Met de zelftesten kunnen mensen zich bijvoorbeeld na terugkomst van hun vakantie controleren op corona, voor ze zich weer mengen in het dagelijks leven.

Haperende e-overheid

De klachten op social media over de slechte bereikbaarheid van de bestelsite zijn niet van de lucht. Vergelijkingen met andere, haperende digitale overheidsdiensten worden gemaakt, en twijfels geuit over de noodzaak van deze site voor het distribueren van zelftesten aan Nederlanders. Sommige mensen krijgen de 504-foutmelding te zien, anderen nu de tijdelijke aanduiding (placeholder) dat bestellen tijdelijk niet mogelijk is. Een enkele lijkt verder te komen, maar krijgt later in het bestelproces een andere foutmelding:

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
pieter w. leeflang 13 september 2021 12:27

Twee zelftestkits ontvangen. Jammer dat de buisjes met vloeistof leeg waren. Dat werkt dus niet En nu?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.