Beheer

Netwerken
Tim Berners Lee

Berners-Lee: 'WWW heeft Magna Charta nodig'

Tim Berners-Lee © CC BY-SA 4.0 Paul Clark
14 maart 2014
Volgens Tim Berners-Lee, geestelijk vader van het world wide web, moet er haast worden gemaakt met het opstellen van een Magna Charta. Dat document moet alle rechten van de gebruikers opsommen.

Hij deed zijn uitspraak omdat het 25 jaar geleden is dat de eerste grondbeginselen voor het web waren gedefinieerd. Berners-Lee had met het www een zone voor ogen, waar iedereen vrijelijk zou kunnen beschikken over de aanwezige informatie, zonder gehinderd te worden door derden.

Overheden zijn lastig

In plaats daarvan worden gebruikers steeds vaker op de huis gezeten door andere partijen, zoals overheden die proberen om informatie te onderscheppen. "We staan nu op een kruispunt, waar de vraag gesteld moet worden 'wat willen we'? Gaan we gewoon door op de oude voet en laten we iedereen maar toe om anderen te bespioneren, of nemen we maatregelen", vroeg Berners-Lee zich af in een interview met de BBC.

Ondemocratisch

Als bepaalde partijen hun stempel blijven drukken op het www en de inhoud daarvan, ontstaat een ongewenste situatie. Berners-Lee: "Het www is opgezet vanuit een democratische gedachte. De gebruikers hebben een stem als het gaat om de toekomst, en dan past het niet dat ze op hu tellen moeten passen omdat een of andere macht daar tegen is."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.