Innovatie & Strategie

Juridische zaken
WhatsApp scherm

Beperking doorsturen WhatsApp-berichten als remedie fake news

Vooral India ervaart restricties na grote onrust door fake news via berichtendienst. 

© Pixabay
20 juli 2018

Vooral India ervaart restricties na grote onrust door fake news via berichtendienst. 

Berichtendienst WhatsApp test sinds donderdag een nieuw middel in strijd tegen de verspreiding van fake news. De berichtendienst legt gebruikers een beperking op als het gaat om het doorsturen van berichten. In India beperkt het bedrijf dit zelfs tot een maximum van vijf doorgestuurde berichten. Ook wordt daar de 'quick forward'-knop verwijderd. 

Dat meldt het bedrijf in een blog. In India worden volgens WhatsApp meer berichten, foto's en video's doorgestuurd dan in ieder land ter wereld. Het land heeft flink te kampen met onrust die onstaat door nepnieuws. Nadat via WhatsApp nepberichten veelvuldig werden gedeeld onstond in het land onrust en werden er zelfs moorden gepleegd

Als remedie labelde Whatsapp doorgestuurde berichten sinds eerder deze maand al, om ontvangers te waarschuwen.

Private messaging

Volgens WhatsApp worden de maatregelen genomen om de oorspronkelijke insteek van de app te bewaken. "We hebben WhatsApp gebouwd als private-messaging app. Een simpele en betrouwbare manier om met vrienden en familie te communiceren. Iedere keer als we nieuwe features toevoegen, proberen we dat vertrouwde gevoel van WhatsApp te bewaken, waarvan mensen zeggen te houden."

De doorstuurfunctie, waarmee een bericht snel naar meerdere gesprekken kan worden doorgestuurd, is enkele jaren geleden pas toegevoegd aan de berichtendienst.

Lees meer over
1
Reacties
Kees 23 juli 2018 15:57

Labelen van doorgestuurde berichten is een must. Dat voorkomt inderdaad dat allerlei nepnieuws wordt doorgestuurd als "zijnde" geschreven door de doorstuurder van het bericht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.