Beheer

Security
Belgische dienstverlener betaalt 300.000 euro na ransomware

Belgische dienstverlener betaalt tonnen na ransomware

Volgens het bedrijf was er geen andere oplossing mogelijk om de data van 60 klanten terug te krijgen.

12 juli 2021

Volgens het bedrijf was er geen andere oplossing mogelijk om de data van 60 klanten terug te krijgen.

De Belgische managed service provider ITxx heeft 300.000 dollar (ongeveer 252.000 euro) betaald aan hackers voor encryptiesleutels. Dat zegt het bedrijf op zijn website.

Vrijdag constateerde het bedrijf dat het was geraakt door een ransomware-aanval. Daardoor waren de gegevens van 60 klanten versleuteld. Het gaat om klanten die werken in HR en accounting. Deze klanten hadden geen toegang tot de data en werden ernstig verstoord in de operatie, zegt ITxx.

Volgens de dienstverlener was er na onderzoek geen andere conclusie dan over te gaan tot het betalen van losgeld. Zaakvoerder Philippe Van Cauwenbergh van ITxx zegt daarover in een persbericht: “In het belang van onze klanten, en omdat experten ons op het hart drukten dat er geen alternatief was, zijn we overgegaan tot de betaling van het losgeld. We doen er nu alles aan om onze klanten snel weer operationeel te krijgen.”

Conti

Het zou gaan om werk van zeer gespecialiseerde en gesofisticeerde cybercriminelen. Tegen de Belgische zender VRT Nieuws zegt het bedrijf dat het ging om de ransomware Conti waarvan het vermoeden is dat er Russische hackers achter zitten.

Het bedrijf stelt dat voorlopig onderzoek door securitybedrijf Secutec aantoont dat er geen bedrijfs-, klanten- of werknemersgegevens zijn gecompromitteerd. Het voegt toe in het bericht: “Ook qua beveiliging van de infrastructuur en klantendata wijst alles erop dat ITxx geen schuld trof in de ransomware-aanval.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.