Innovatie & Strategie

Infrastructuur
5G-zendmast

Belgisch Telenet start 5G zonder Chinees ZTE

Nokia en Ericsson belangrijkste leveranciers

© Rijksoverheid
15 maart 2021

Nokia en Ericsson belangrijkste leveranciers

Het Belgische telecombedrijf Telenet zal zijn mobiele 5G-netwerk inrichten zonder zijn vaste Chinese leverancier ZTE. Ericsson, Nokia en Google zijn nu de belangrijkste leveranciers.

Telenet was van oudsher de belangrijkste netwerkleverancier voor Telenet. Een reden waarom het niet in zee gaat met ZTE geeft Telenet niet.

Ericsson leverde al het huidige mobiele netwerk aan Telenet en zal de zendmasten daarvan aanpassen voor 5G. Dat houdt in dat de RAN-apparatuur (radio access network) vervangen wordt.

Duurder

Nokia zorgt voor het core network. Daarbij zal gebruik gemaakt worden van Anthos for Telecom van Google Cloud. Daardoor is het niet nodig om alle Nokia-apparatuur voor het core network in datacenters te plaatsen.

In België heeft telecombedrijf Proximus al op enkele plekken een 5G-netwerk uitgerold. Evenals Telenet werkt het daarbij met Nokia en Ericsson en nadrukkelijk niet met Huawei. Dat geldt ook voor Orange. De Belgische overheid heeft namelijk bepaald dat producten van leveranciers met een ‘hoog risico’ niet gebruikt mogen worden in de kern van 5G-netwerken. Toch verwijst Telenet met geen woord hiernaar. Bovendien meldde John Porter, CEO van Telenet, eerder nog dat Nokia en Ericsson achterliepen op ZTE en ook nog eens duurder waren. Het 5G-net zou zeker 250 tot 300 miljoen euro duurder uitvallen zonder ZTE, meldde hij.

Wanneer Telenet van start gaat met de uitrol van zijn 5G-netwerk is nog niet duidelijk. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.