Beheer

Security
safeonweb-app

Belgen krijgen app die waarschuwt voor cyberdreigingen

Belgische overheid wil met app vooral phishing tegengaan.

© CCB
17 november 2021

Belgische overheid wil met app vooral phishing tegengaan.

De Belgische overheid heeft een app uitgebracht waarmee Belgen kunnen zien of hun eigen WiFi-netwerken geïnfecteerd zijn. Ook toont de app nieuws over andere, meer algemene digitale dreigingen.

Alle Belgen kunnen nu de zogeheten Safeonweb-app downloaden, voor iOS en voor Android. Deze security-app is ontwikkeld door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de nationale Belgische autoriteit voor cyberbeveiliging. Gehoopt wordt dat hiermee veel phishingpogingen kunnen worden tegengegaan.

Burgers in België kunnen hun eigen wifi-netwerk registreren in de app en krijgen bij mogelijke infecties een pop-up melding. Die is te lezen als men verbonden is met het geregistreerde wifi-netwerk en de lokatiebepaling aanstaat. De app biedt ook informatie over de gevonden infecties en zet gebruikers ertoe aan om die te verwijderen.

Miljoenen meldingen

De informatie over de infecties krijgt de app van partners: zowel commerciële als opensourcebronnen. De app kijkt dan of het IP-adres van de gebruiker voorkomt in die informatie. Benadrukt wordt dat Safeonweb het netwerk van de gebruiker niet scant.

Een belangrijk deel van de informatie over infecties is de afgelopen 4 jaar opgebouwd met behulp van meldingen door burgers van verdachte sms- en e-mailberichten. In 2021 zijn al 3,7 miljoen verdachte berichten naar het CCB gestuurd waardoor dit jaar al 1,3 miljoen verdachte links zijn geblokkeerd.

Bij veel meldingen kan binnen 10 minuten een waarschuwing uitgestuurd worden, zo meldt het CCB.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.