Beleggers verwachten minder van innovaties van Apple en Google

15 augustus 2013
Apple en Google scoren dit jaar stukken lager op Forbes' ranglijst van innovatieve bedrijven dan vorig jaar. En ook vorig jaar moesten ze al terrein prijsgeven.

Apple zakte in de 2013-editie van de ranglijst van honderd bedrijven naar positie 79; dat is een val van 53 posities. En ook Google zakte fors terug. Het stond vorig jaar nog op de 24e plaats, en zakte nu terug naar positie 47. Vergeleken bij 2011, de eerste editie van de ranglijst, is de teruggang nog groter. Apple scoorde toen een vijfde plaats, Google stond zevende.

De ranglijst velt geen oordeel over het innovatieve vermogen van de bedrijven. Via een complex algoritme berekent Forbes of er een 'innovatiepremie' in de aandelenkoers zit. De index probeert dus te achterhalen wat het oordeel van beleggers over het innovatieve vermogen is, en in hoeverre ze daarvan wat teug denken te zien.

Beleggers verwachten weinig van Intel en Microsoft

"Het is niet noodzakelijkerwijs waar dat het tempo van Googles innovatie terugloopt", verklaarde managing editor Bruce Upbin van Forbes. "Maar wellicht denken investeerders dat zelfsturende auto's niet zoveel opbrengen als een zoekmachine." Sommige bedrijven die fors investeren in research & development, zoals Intel en Microsoft, komen helemaal niet in de lijst voor, omdat de beleggers kennelijk verwachten dat dat niet tot een bonus op de aandleenkoers leidt.

Op de eerste plaats staat voor het derde jaar op rij salesforce.com. Andere IT-bedrijven in top 10 zijn VMware (nr. 3), ARM Holdings (nr. 5), Baidu (nr. 6) en Amazon.com (nr. 7). De gehele lijst is in te zien op de site van Forbes.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.