Overslaan en naar de inhoud gaan

Belang beveiliging IT dringt eindelijk door

Er is een kentering bij consumenten met betrekking tot IT-beveiliging, blijkt uit onderzoek door IBM. Vooral daar waar het financiële dienstverlening betreft.
verveeld
© CC BY-SA 2.0 - Flickt
CC BY-SA 2.0 - Flickt

Het is een opmerkelijke bevinding, vindt Limor Kessem, de executive security advisor die TechRepublic sprak naar aanleiding van het onderzoek. "We hebben het altijd over gebruiksgemak en voorkomen dat de ervaring van de eindgebruiker niet in gevaar komt. Nu blijkt dat wanneer het gaat over financiële diensten mensen wel net even verder willen gaan en die extra beveiliging gebruiken", zegt Kessem.

Two-factor authentication, bijvoorbeeld via een sms op hun smartphone of het gebruik van een token, is wel ingeburgerd. Maar nu geeft 74 procent van de ondervraagden in het IBM-onderzoek aan dat zij wel een stap verder willen gaan en extra beveiliging willen toepassen, bijvoorbeeld door biometrie in te zetten.

Bedrijven én particulieren de dupe

Mensen zijn zich in toenemende mate bewust dat cyberinbraken zowel bedrijven als particulieren treffen. Het besef dringt door bij mensen dat ze er zelf iets aan kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. 70 procent van de ondervraagden zegt dat beveiliging voor hen topprioriteit is, 16 procent zegt privacy op de hoogste plek te zetten en slechts 14 procent vindt gebruiksgemak het belangrijkste.

Maar die onderverdeling geldt vooral voor financiële dienstverlening. Bij het gebruik van sociale media staat bij 36 procent van de ondervraagden het gebruiksgemak bovenaan het prioriteitenlijstje, gevolgd door beveiliging (34%) en privacy (30%).

Ouderen en Europeanen gaan online het veiligst te werk

Ouderen letten volgens het onderzoek beter op hun online-veiligheid dan millenials. Slechts 42 procent van de jongeren gebruikt speciale karakters in hun wachtwoorden en 41 procent zegt hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meer sites. Bij mensen van 55 jaar en ouder ligt dat percentage op respectievelijk 49 en 31 procent.

Daarentegen zetten millenials twee keer zo vaak een wachtwoordmanager (34 %) in als 55-plussers (17%).

Europeanen hebben de beste wachtwoorddiscipline in de wereld. Net iets meer dan de helft (51%) gebruikt complexe wachtwoorden. In Azië en de VS ligt dat percentage op respectievelijk 46 en 41 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in