Management

Governance
Gebarentaal achter laptop

Bekijk IT eens vanuit een mens met een beperking

Welke IT'ers helpen mee problemen bloot te leggen en aan te pakken?

© Shutterstock Ground Picture
25 november 2022

Welke IT'ers helpen mee problemen bloot te leggen en aan te pakken?

De voortschrijdende digitalisering heeft ook behoorlijk scherpe randjes. Vooral voor mensen die met een beperking moeten leven. De toegankelijkheid van websites - en speciaal die van overheden waar je simpele burgerzaken moet regelen - laat al jaren te wensen over.  Maar voor deze doelgroep kan de inzet van kunstmatige intelligentie juist veel voordeel opleveren. Als er maar een fall back is geregeld.

Deze problematiek is de stichting ICT4Handicap al jaren een doorn in het oog. De medewerkers proberen, samen met groepen vrijwilligers, de problemen in kaart te brengen en verbeteringsvoorstellen op de agenda van verantwoordelijken te krijgen. Zo is onlangs met succes in de gemeente Haarlemmermeer een meting gedaan op welke problemen mensen met een beperking stuiten bij het aanvragen van een rijbewijs en het regelen van een invalide-parkeerplaats. "Het gaat ons niet om de kleur van de balkjes of de lettergrootte, maar op een algemener niveau een simpele vraag: Hoe kun je met zo'n procedure overweg?", benadrukt Pieter Anthonio, bestuurslid van de Stichting ICT4Handicap.

Serious game voor training

Andere actiepunten waar de stichting mee aan de slag gaat, is bijvoorbeeld de vraag wat kunstmatige intelligentie kan beteken voor iemand met een handicap. Zo is er een serious game in ontwikkeling om mensen die voor het eerst willen gaan fietsen, kennis te laten maken met verkeersituaties. Ze kunnen die gebruiken op een computer die is gekoppeld aan een hometrainer.

Maar er wordt ook gekeken naar hoe een spraakassistent als Siri, het leven kan vergemakkelijken, bijvoorbeeld door gordijnen te openen sluiten. "Belangrijk is de focus van ICT4Handicap: het gaat hen om ICT-voorzieningen voor de cliënt zelf en niet primair om procesondersteuning voor begeleiders, artsen en therapeuten", stelt collega-bestuurslid Remy Benjamins. "Denk daarbij ook aan het ontsluiten van data van bibliotheken."

Wie helpt?

Ideeën en plannen voor acties heeft de stichting genoeg. Maar de capaciteit om ze uit te voeren is een probleem. ICT4Handicap werkt wel samen met patiëntenverenigingen om mensen te werven voor bijvoorbeeld zo'n test in de gemeente Haarlemmermeer. Anthonio:"Lastig is wel dat ieder vaak gericht is op de eigen ongemakken en het moeilijk is een algemeen beeld te krijgen." Geautomatiseerde scripts ontwikkelen om dergelijk tests op grote schaal te doen, vereist specialistische kennis en is kostbaar. Dat is gelijk het tweede en derde obstakel waar de ICT4Handicap tegenaan loopt: geld en expertise.

Via de samenwerking die de stichting begin september sloot met de KNVI, denken Anthonio en Benjamins via de special interest groups nieuwe ingangen aan te kunnen boren voor vrijwilligers en kennispartners. Maar ze roepen ook geïnteresseerden buiten de KNVI op vooral van zich te laten horen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (november 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.