‘Beheerder vrees niet, werk genoeg in cloud’

17 september 2010

De cloud gaat heel veel veranderen in de IT-industrie, maar er blijven voldoende zakelijke IT-uitdagingen over om iedereen aan het werk te houden, zei Bob Muglia, president Server and Tools Business van Microsoft, tijdens de in juni gehouden TechEd in New Orleans. De TechEd stond helemaal in het teken van Microsofts cloudstrategie. “Als wij zaken eenvoudiger kunnen maken en ‘business value’ toe kunnen voegen, dan komt er een hele stroom nieuwe baanmogelijkheden op gang”, zei Mugia. “Sommige vaardigheden zullen overbodig worden, maar er komen ook nieuwe bij.”

Gaat cloud computing ervoor zorgen dat grootgebruikers van IT als banken, oliebedrijven, luchtvaartmaatschappijen, overheden en fabrieken, hun complete IT-functie aan dienstverleners uit handen geven? Zullen daardoor de IT-banen buiten de dienstverleners verdwijnen of afglijden naar amateurniveau?

ICT-Analist Bert Landman stelt in zijn rapport ‘IT Budget 2020, Cloudcomputing ontwricht ICT-sector’, dat de werkgelegenheid in de Nederlandse automatisering in tien jaar tijd met veertigduizend voltijdarbeidsplaatsen zal afnemen door cloud computing. Een teruggang van 22 procent, waarvan het zwaartepunt bij IT-gebruikersorganisaties zal liggen. “Er zullen 14.400 IT-banen verdwijnen bij allerhande gebruikershulpdiensten, 7200 banen in handel en distributie doordat inkoop grootschaliger wordt, 4300 banen in applicatiediensten en 2500 in infrastructuurdiensten door efficiencyverbeteringen”, zei Landman in juni tegen Automatisering Gids. Dat liegt er niet om.

Volgens Microsoft zal het zo’n vaart niet lopen. Cloud computing versimpelt IT en neemt beheerders vervelende klussen als serverbeheer uit handen. De kosten van IT zullen door gebruik van de cloud dalen en transparanter worden. Capaciteit zal sneller en makkelijker toegevoegd en afgevoerd kunnen worden, en afnemers betalen alleen voor datgene wat ze gebruiken. Microsoft biedt op dit moment meer dan tweehonderd services in de cloud aan, en dat aantal groeit snel. Het populairst zijn e-mail en SharePoint.

Peter de Haas, cloudspecialist van Microsoft Nederland, denkt dat over vijf jaar geen enkel bedrijf nog een eigen e-mailserver in huis zal hebben staan. “Voor 4,62 euro per gebruiker per maand heb je een e-mailbox van Microsoft uit de cloud. Beheerders gaan die service in hun bedrijf vanuit de cloud aanbieden en beheren. Dat de doos bij ons staat, maakt voor het beheer van de service niet veel uit. De beheertools zijn hetzelfde, de technologie is hetzelfde. De leercurve valt reuze mee.”

De ‘push’ naar de cloud komt volgens De Haas van twee kanten. “Allereerst van de IT-organisatie zelf, die kosten wil verlagen en de infrastructuur eenvoudiger wil maken. En het management van gebruikersorganisaties is op zoek naar nieuwe en betere functionaliteit. Bijvoorbeeld om het nieuwe werken te faciliteren en dingen makkelijker te doen. Ook voor het management spelen de kosten een rol. Bedrijven als Philips, NXP en Essent halen een substantieel deel van hun IT-voorzieningen tegenwoordig uit de cloud.”

Mike Ruman (34) is manager Messaging en Communications voor Grant Thornton en hij was aanwezig op de TechEd. Ruman denkt dat het effect van de cloud op de arbeidsmarkt groot zal zijn. “Als er minder vraag ontstaat naar bepaalde rollen, zullen die rollen moeten veranderen. Er zullen door de cloud ook nieuwe rollen bijkomen. De oude rol van server administrator is voorbij. Maar in het beheer en de ‘deployment’ van applicaties en services zal er werk bijkomen.”

Zo bezien is de cloud volgens Ruman, die leiding geeft aan een team van twaalf mensen, meteen een oplossing voor het probleem dat er onvoldoende mensen te vinden zijn om het servermanagement goed te organiseren. “Dus zo erg is het allemaal niet. Dat is voor veel bedrijven vaak de reden om naar de cloud te gaan. Colocaties zijn niet voor niets zo populair.”

Bas Kooij (29) werkt voor de Business Intelligence-afdeling van Info Support en was met een collega en zijn manager in New Orleans voor de Business Intelligence-conferentie, die tegelijk met de TechEd werd gehouden. Info Support levert services in de cloud voor bijvoorbeeld e-mail en werkplekbeheer en het loopt goed. “BI-services vanuit de cloud zijn vaak lastiger te realiseren omdat bedrijven vaak onvoldoende uit de voeten kunnen met een standaard-BI-oplossing. Ze willen graag een ‘customised’ oplossing, omdat ze allemaal hun eigen business hebben en hun eigen dingen willen zien. Er bestaat niet één BI-oplossing voor iedereen”, zegt Kooij.

Ook op de BI-conferentie is cloud computing het allesbeheersende thema. Henk Brands, de manager van Bas Kooij bij Info Support, denkt dat Microsofts beweging naar de cloud de belangstelling voor BI in Nederland fors zal doen groeien. Brands: “Wij hebben nog nooit zoveel presentaties voor klanten gegeven over BI-producten die nog niet gereleased zijn, als in het afgelopen jaar. Normaal wachten we met het geven van presentaties over nieuwe producten tot Service Pack 1 is uitgebracht. Nu vragen klanten er veel eerder om. We zien de vraag enorm groeien.”

BI vanuit de cloud slaat volgens Brands enorm aan. “Er is een duidelijke economische ‘driver’ omdat de kosten omlaaggaan als je het vergelijkt met de gigantische licentiekosten van de grote BI-spelers. Voordeel van de Microsoft-aanpak is dat de bedrijven de producten die ze nodig hebben voor BI, al in huis hebben, zoals Excel, SQL en SharePoint.” Brands BI-afdeling van Info Support is nu dertig mensen groot. Om de groei in de vraag naar BI bij te kunnen benen, moet zijn afdeling groeien. Maar het is heel moeilijk om de juiste mensen daarvoor te vinden, zegt Brands.

De beheerders met cloudervaringen die cloudspecialist De Haas daarover heeft gesproken, waren volgens hem allemaal enthousiast. “Zij zijn blij met de grotere nadruk op de toepassing van IT in hun werk, in plaats van het in de lucht houden van servers. Ik gebruik als metafoor wel dat beheerders die services vanuit de cloud aanbieden, hun gereedschapskist steeds minder aanraken en meer met een aktetas op pad zijn.”

De Haas zegt tegen IT-professionals die zich zorgen maken over hun baan door de opkomst van cloud computing: “Kijk om je heen, want het gaat sneller dan je denkt. Zorg dat je weet wat er gaat gebeuren in je eigen organisatie en zoek gesprekspartners die je bij kunnen praten. Laat je niet overvallen. Een organisatie kan in drie of vier dagen de e-mail naar de cloud migreren.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!