'Begin 2006 gebruikt 1 op 10 bedrijven Linux-servers'

30 september 2005
De penetratie van Linux-servers in het Nederlandse bedrijfsleven komt deze maand uit op ruim 9 procent. Begin 2006 zal dit zijn gestegen tot boven de 10 procent. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau MarketCap.

Het gebruik van Linux-servers blijft gestaag groeien, want voor september 2006 wordt een penetratie van 12 procent voorspeld. "Linux-servers winnen langzaam maar zeker terrein binnen de Nederlandse zakelijke markt", aldus de onderzoekers van MarketCap.

De penetratie is het hoogste bij bedrijven met 500 of meer werknemers (10,8 procent). Naar branche bezien wordt de hoogste penetratie gemeten binnen het onderwijs. Hier werkt inmiddels ruim 1 op de 5 organisaties met Linux-servers. Voor de sector ICT & Utilities wordt een penetratie van circa 18 procent gemeten, goed voor een tweede plaats. De financiële sector blijft met 5,3 procent nog achter.

De bedrijven die gebruik maken van Linux-servers kiezen voornamelijk voor 32 bits x86-systemen, concluderen de onderzoekers in de Linux Markt Monitor en het onderzoek 'Linux & OSS'. Bij maar liefst 82 procent van de vestigingen met Linux draaien de gebruikte Linux-distributies op één of meer servers met dit processortype van Intel of AMD. Bij 15 procent van deze vestigingen is Linux in gebruik op servers met 64-bits x86-processoren. Dit komt het meest voor bij bedrijven met 500 of meer medewerkers (20 procent). Het minst gebruikte processor-type voor servers waarop Linux draait zijn de Risc- en Epic/Itanium-processoren. (Ester Schop)
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!