Management

Security
India

Beducht op een achterdeurtje

Risico’s op bedrijfsspionage bij outsourcing.

skyline van Pune India © CCO/Pixabay Ananddhumal
22 oktober 2021

Nederlandse grote bedrijven die softwareontwikkeling outsourcen buiten Europa, laten de geleverde code vaker controleren op eventuele spionage. Dat melden bronnen aan AG Connect. Hoogleraar Erik Beulen herkent dat signaal. "Organisaties realiseren hoe kwetsbaar ze zijn."

India staat al jaren bekend als een land vol briljante softwareontwikkelaars. Het IT-personeel is er goedkoop, goed opgeleid en gedreven door innovatie. Volgens onderzoek in handen van StartupIndia geeft 80 procent van de Europese en Amerikaanse bedrijven aan dat India het meest gekozen bestemming is voor outsourcing. Ongeveer de helft van de vijfhonderd bedrijven met de grootste omzetten ter wereld geeft de voorkeur aan Indiase IT-bedrijven bij uitbesteding van softwareontwikkeling. Op allerlei manieren wordt door grote bedrijven flink geïnvesteerd in IT in India. IBM heeft zelfs al meer dan honderd IoT-bedrijfjes in India opgestart.

Al die bedrijvigheid zorgt er voor dat India veel informatie herbergt over al die uitbestedende bedrijven. Dat roept de vraag op of de informatie ook goed beschermd is. Wie gebruik maakt van diensten in India, kan beter eerst goede afspraken maken over gegevensbescherming. Zeker wanneer er vertrouwelijke gegevens in omloop zijn, zo blijkt wel uit een verhaal dat in de Mumbai Mirror verscheen. Een kredietverstrekker uit New York stuurde onder meer emailadressen met wachtwoorden naar een Indiase dienstverlener zodat er contact kon worden gelegd met klanten. Maar de Amerikanen vonden al snel uit dat er meer ogen meekeken dan van tevoren was bedacht. Een concurrent van de Indiase dienstenverstrekker bleek al geruime tijd te spioneren en kon de adressen en wachtwoorden onderscheppen, toegang krijgen tot de accounts en wachtwoorden veranderen. Volgens de politie ging het om bedrijfsspionage, een verschijnsel dat in India veel voorkomt. Het is een voorbeeld van hoe outsourcing bedrijven kwetsbaar kan maken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!