Management

Wetenschap
Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society

Bedrijvencoalitie moet AI in goede banen leiden

Samenwerking voor ethische standaarden, transparantie, privacy en inclusiviteit

Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society © Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society
29 september 2016

Samenwerking voor ethische standaarden, transparantie, privacy en inclusiviteit

Amazon, DeepMind (Google), Facebook, IBM en Microsoft zijn samenwerking aangegaan om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in maatschappelijk en ethisch opzicht in goede banen willen leiden.

Het samenwerkingsverband, dat opereert onder de wat wijdlopige naam Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society, beoogt het bevorderen van ethische standaarden, inclusiviteit, transparantie, privacy, interoperabiliteit, goede samenwerking tussen AI-systemen en mensen, betrouwbaarheid en robuustheid. Het bestuur zal slechts voor de helft bestaan uit vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven. De andere helft zal zijn samengesteld uit onafhankelijke deskundige, zoals academici, vertegenwoordigers van non-profit organisaties en beleidsmakers. Onderzoeksresultaten en afspraken zullen op basis van open licenties publiek toegankelijk worden gemaakt.

Go-spel

De oprichtende bedrijven hebben stuk voor stuk indrukwekkende trackrecord op het gebied van kunstmatige intelligentie. Amazon bijvoorbeeld, slaagde er begon dit jaar in om, nipt voor Google, als eerste een AI-systeem te bouwen dat wereldkampioen go van het bord speelde. Zoals IBM in de jaren negentig Deep Blue bouwde die de de toenmalige wereldkampioen schaken versloeg en in 2011 met Watson de mens wist in te pakken in de televisie-quiz Jeopardy!. Inmiddels is IBM de spelletjes voorbij en biedt het onder de naam Deep Mind AI-as-a-service aan voor zakelijke en wetenschappelijke toepassingen.

Nachtmerries

Opmerkelijke partijen die vooralsnog niet meedoen zijn Apple en Elon Musk's OpenAI. The Guardian weet echter te melden dat gesprekken met Apple over toetreding positief verlopen. Musk is mogelijk sceptischer. Hij gaf meer dan eens aan zich zorgen te maken over de mogelijke uitwerking van kunstmatige intelligentie. Gevraagd naar zijn toekomstdromen, antwoordt hij in de documentaire film Lo and behold tegenover regisseur Werner Hertzog: 'Ik herinner me alleen nachtmerries'.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.