Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven zijn niet klaar voor forensisch onderzoek

Weinig organisaties beschikken over de juiste gegevens die nodig zijn om fraudeonderzoek beter mogelijk te maken. Naïviteit en onwetendheid zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. “Organisaties richten zich vooral op compliancy en back-ups. Alleen daarmee ben je echter niet in control”, zegt Mark Hoekstra, medeoprichter van IRS Forensic Services & Investigations in Rotterdam.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“Als er iets fout gaat in de organisatie door malversaties, dan moet je als organisatie wel over de juiste gegevens beschikken om uit te kunnen zoeken hoe en waarom iets fout is gegaan en om te bepalen hoe je voorkomt dat het opnieuw gebeurt.” Hoekstra vindt dat er in de IT veelal verkeerd beveiligd wordt: alleen tegen gevaren van buitenaf. Terwijl al jaren bekend is dat op zijn minst de helft van de problemen van binnenuit komt. “Organisaties negeren dat.”

IRS specialiseert zich onder meer in forensisch IT-onderzoek en IT-beveiliging. Het bedrijf stelt daarbij onder meer gegevens veilig op een forensisch verantwoorde wijze. Ook bewerkt het gegevens zodanig dat ze doorzoekbaar worden. Drie terabyte aan mail is bijvoorbeeld menselijkerwijs niet meer door te lezen. Met behulp van technieken als datamining en taaltechnologie en andere tools kan snel door deze brij van gegevens worden gezocht.
Hoekstra constateert echter dat maar weinig organisaties ‘forensic ready’ zijn. “Dat ben je als je als organisatie klaar bent voor onderzoek aan zowel de organisatorische als de IT-kant. Je moet je organisatie zo hebben ingericht dat misstanden nagezocht kunnen worden. Wordt er bijvoorbeeld informatie gelekt, dan heb je de juiste gegevens opgeslagen om uit te zoeken wie dat heeft gedaan. In de praktijk zien we echter dat nagenoeg alle bedrijven niet ‘forensic ready’ zijn. En dan kost het veel geld om gegevens beschikbaar te krijgen.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in