Innovatie & Strategie

Analytics
Bedrijven hebben momenteel te maken met een digitale tsunami

Bedrijven hebben nu te maken met een digitale tsunami

Bijblijven is onontkoombaar en dan nog is niet te bedenken hoe de wereld gaat veranderen, zegt futuroloog Stephen Ibaraki.

Stephen Ibaraki © Flickr/CC BY 2.0 ITU Pictures
9 augustus 2019

Wat er nu in de wereld gebeurt, is nog nooit eerder voorgekomen, zegt futuroloog Stephen Ibaraki. Hij vergelijkt de ontwikkelingen nu – op digitaal, maatschappelijk en biologisch vlak – met een digitale tsunami. “Het is meer dan alleen technologie. We hebben nog nooit een periode gehad waarbij hyperautomatie samenkomt met hyperinnovatie. Het is een indrukwekkende tijd van verandering”, zegt hij in een vraaggesprek met AG Connect.

Aan de hand van drie C’s legt hij uit waarom hij de periode nu een digitale tsunami vindt. De eerste C is van compressie. “Bijna dagelijks ontvang je aankondigingen van prachtige innovaties. Innovatie gebeurt nu wekelijks, in plaats van maandelijks of jaarlijks.” Ook hebben we te maken met convergentie. “Digitale ontwikkelingen, als internet-of-things, komen samen met biologische ontwikkelingen, als synthetisch leven, genetische bewerking of klonen. En het versterkt elkaar.” De laatste C is van connectiviteit. “We hebben te maken met hyperconnectiviteit door de beschikbaarheid van steeds groter wordende computerkracht. In 2021 komt er een computer op de markt die de rekenkracht heeft van 160 supercomputers die vandaag de dag bestaan. En dan heb ik het nog niet eens over de quantumcomputers waar door fabrikanten als Google, Microsoft of IBM aan wordt gewerkt.”  

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!