Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven blijven matig in afweer aanvallen

Terwijl het aantal cyberaanvallen blijft toenemen, zijn organisaties nog steeds niet goed in staat die aanvallen af te weren. Nederland scoort hierop zeer matig.
Hacker
© CC0: Pixabay.com
CC0: Pixabay.com

Dat blijkt het het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox, dat in samenwerking met Forrester Research is gedaan. Hiervoor werden ruim 6.000 bedrijven in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bevraagd. Daarvan waren er ruim 500 afkomstig van Nederlandse organisaties.

Het aantal bedrijven dat cyberaanvallen zegt te hebben meegemaakt, is gestegen van 38% in 2020 naar 43% in 2021. Veel organisaties reageren daarop door meer uit te geven aan cybersecurity. Een steeds groter deel van het IT-budget is bestemd voor IT-beveiliging. In Nederland werd in 2020 nog 13% van het IT-budget hieraan uitgegeven. In 2021 zal dat 21% zijn. Vergelijkbare percentages gelden voor vrijwel alle landen die aan het onderzoek hebben meegedaan.

Achterhoede

Daarmee zijn ze echter bepaald niet goed in staat aanvallen af te weren. Duitsland is daar het beste in, met een score van 3,13 op een schaal waarbij experts die er wèl goed toe in staat zijn een score halen van 4,36. Nederland moet het doen met 2,98. Daarmee hangt het in de achterhoede. België scoort nog net iets lager, terwijl Spanje onderaan bungelt met een score van 2,88.

Opmerkelijk is echter wel dat Nederland de minste ransomware-aanvallen te verduren heeft gekregen: 13%. Gemiddeld had per land 16% van de organisaties minstens één ransomware-aanval gehad. Ruim de helft betaalde het gevraagde losgeld. 6% van de Nederlandse respondenten had ook daadwerkelijk geld betaald. Maar met dat losgeld waren de getroffen bedrijven er nog niet. Daar kwam nog zeker 45% aan onkosten bij voor de totale recovery.

SPEEL DE SECURITY GAME!

Heb je de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april gemist? Geen nood! Het spel valt nog te spelen. Ga de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom, speciaal ontworpen voor AG Connect. De game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Ga naar de website, meld je aan en speel mee. Voor security!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in