coding

'Bedrijfssoftware niet op waarde geschat'

Computerscherm © Unsplash,  Markus Spiske
22 november 2007

Bedrijven in de hele wereld kunnen veel meer rendement halen uit software als zij toekomstvaste software-investeringen doen in plaats van deze te beschouwen als een verplichte, tijdelijke uitgave. Dat stelt professor Soumitra Dutta, voorzitter Business & Technology bij INSEAD. 

De businessschool en onderzoeksinstelling deed samen met ICT-leverancier Micro Focus onderzoek naar bedrijfssoftware. Voor het onderzoek werden 250 CIO's en CFO's ondervraagd die werkzaam zijn bij bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen dollar, in Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Professor Dutta stelt naar aanleiding van het onderzoek dat organisaties software moeten beoordelen op bedrijfsresultaat en niet alleen op het technisch functioneren, als zij de waarde van hun IT-systemen willen vergroten. Hij spoort leidinggevenden aan om de directie te waarschuwen voor de verkeerde manier waarop hun bedrijf software beheert en taxeert. Het onderzoek wees verder uit dat wereldwijd toonaangevende bedrijven de omvang en waarde van IT-middelen vaak negeren in vergelijking met andere, regelmatig geëvalueerde bedrijfsmiddelen, zoals de omzet, eigendommen, kennis en het merk. Dit is opmerkelijk gezien de ruim één triljoen dollar die volgens onderzoeksbureau IDC in 2006 wereldwijd is uitgegeven aan IT. 

"Organisaties beschouwen software vaak als een bedrijfsmiddel dat zo min mogelijk moet kosten. Hier moet verandering in komen", aldus Dutta. CIO's en CFO's moeten de raad van bestuur volgens hem op de hoogte brengen van de waarde van software en deze geregeld meten. "Door de waarde van software adequaat te meten, kunnen bedrijven de juiste beslissingen nemen over veranderingen aangaande de financiële balans, fusies en overnames, onderhandelingen over joint ventures, vergunningen en franchises, en relaties met investeerders", vervolgt hij. Hij voorziet echter één probleem: er is een schrijnend tekort aan tools om de waarde van bedrijfssoftware adequaat te meten. (Ester Schop)

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!