Management

Security
hacker

'Bedrijfsleven vreest voor hackers'

Bijna driekwart van de bestuurders denkt dat zijn bedrijf risico loopt op een cyberaanval. 

© CC0,  Pixabay
24 oktober 2019

Bijna driekwart van de bestuurders denkt dat zijn bedrijf risico loopt op een cyberaanval. 

Maar liefst 61 procent van de bestuurders vindt dat hackers met geavanceerdere technieken werken dan softwareontwikkelaars. Dit blijkt uit een onderzoek van de European Business Awards voor het netwerk van financiële consultancybedrijven RSM onder bijna 600 Europese bedrijven.

Bijna driekwart van de ondervraagde bestuurders (73 procent) denkt dat zijn bedrijf risico loopt op een cyberaanval. Slechts 31 procent gelooft dat de beveiligingsstrategie van hun bedrijf ze hiertegen zal beschermen. Zij denken dat hackers altijd twee stappen voorlopen op de pogingen van het bedrijfsleven om cybersecurity te garanderen.

Cybersecurityplan

De cybersecurity-studie laat bovendien een kloof zien tussen het bewust zijn van de gevaren en de inspanningen om cyberdreiging aan te pakken. Ruim een vijfde van de onderzochte bedrijven (21 procent) heeft namelijk helemaal geen cybersecurity-plan. Daarbij blijkt dat het senior management vaak niet betrokken is bij security-dreigingen.

Bij 54 procent van de bedrijven wordt op directieniveau incidenteel over cybersecurity gesproken. 65 procent van de respondenten gaf dan ook aan dat het meer op hoger managementniveau besproken zou moeten worden. Een op de drie (33 procent) van de ondervraagde senior bestuursleden vond echter dat cybersecurity geen verdere discussie behoefde.

CEO 

Slechts 31 procent van de bedrijven vindt dat de verantwoordelijkheid voor de aanpak van cybercriminaliteit bij de CEO ligt en 20 procent vindt dat het de taak van de IT-manager is.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 597 bedrijven uit 33 landen uit de EBA-gemeenschap. 56 procent van de respondenten van de enquête zijn senior leiders in het bestuur van hun bedrijf en nog eens 31 procent rapporteren rechtstreeks aan het bestuur. Het volledige onderzoek van RSM is te vinden op hun website.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.