John Backus

Bedenker Fortran overleden

Fortran was een keerpunt in de softwarehistorie.

John Backus © CC0 - US National Archive
20 maart 2007

John W. Backus, de man die met een team bij IBM de programmeertaal Fortran heeft ontwikkeld, is op 82-jarige leeftijd overleden, meldt de New York Times.

Fortran - ook wel Formula Translator - verscheen in 1954 en kan worden gezien als een keerpunt in de softwarehistorie. Het team van John Backus ontwierp voor het eerst een stelsel van wiskundige formules en afkortingen die wetenschappelijke probleemstellingen begrijpelijk kon maken voor de computer. De bekendste daarvan is het 'go to'-statement. Voor het eerst toonde Fortran ook aan dat gecompileerde code even snel kon werken als de machinetaal die tot dan toe handmatig door programmeerexperts werd geschreven. 

Backus richte zich later op het functioneel programmeren, waarbij de notatie meer in dienst moest staan van de beschrijving van het op te lossen probleem, in plaats van het neerzetten van de stappen die de computer daartoe moet ondernemen. In 1977 ontving Backus de ACM Turing Award voor zijn enorme invloed op en bijdragen aan de ontwikkeling van hogere programmeertalen en voor zijn werk aan formele procedures voor de specificatie van programmeertalen. (Freek Blankena)

Zie ook:
Fortran ziet Abraham - AG weekblad nr. 34, 2004

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!