Loopbaan

Carriere
iPad op school

Basisschool negeert roep om aanleren digitale vaardigheden

Plan moet voorkomen dat bijna miljoen basisschoolleerlingen geen onderwijs krijgen in digitale vaardigheden

© CC0 - Pixabay SchoolPRPro
11 oktober 2017

Plan moet voorkomen dat bijna miljoen basisschoolleerlingen geen onderwijs krijgen in digitale vaardigheden

Op de helft van de basisscholen is nauwelijks aandacht voor digitale vaardigheden, blijkt uit een inventarisatie.

De organisaties Kennisnet, CodePact en Mediawijzer.net starten vandaag een campagne om daar verandering in te brengen. Ze presenteren vandaag een plan om te zorgen dat nieuwe kabinet digitale geletterdheid opneemt in het nieuwe curriculum in 2019.

"De komende maanden gaan we meer in detail kijken naar de redenen waarom scholen nog geen aandacht besteden aan digitale vaardigheden," kondigt Mary Berkhout, programma-directeur van Mediawijzer.net aan. "De redenen die zij opgeven zijn uiteenlopend: andere prioriteiten, geen goede infrastructuur zoals internetverbinding en computers, te weinig geld, onvoldoende vaardigheden van leerkrachten, et cetera. Wij kunnen hen daarbij helpen en verbinden aan netwerkpartners die maatwerk kunnen leveren."

Hulp voor onderwijzers die nu aan de slag willen

De organisaties doen een beroep op leerkrachten die nu al aan de slag willen met digitale vaardigheden, maar niet weten hoe, zich te melden via www.samendigiwijzer.nl. Het gaat dan om het aanleren van basiskennis over ICT, informatievaardigheden, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken.

"Scholen zullen waarschijnlijk nog circa vijf jaar na invoering de tijd krijgen om digitale geletterdheid in alle leerjaren door te voeren. Dit zou betekenen dat de komende jaren bijna een miljoen basisschoolleerlingen buiten de boot vallen als het gaat om de ontwikkeling van digitale vaardigheden. En dat is niet nodig. Met gecoördineerde hulp aan scholen kunnen we dit voorkomen.", aldus CodePact-programmamanager Margreet de Vries.

De partners van Samen Digiwijzer bieden scholen hulp op maat aan. Ze willen bijvoorbeeld gastdocenten inzetten, leraren trainen of lesprogramma's aanbieden. De partners willen scholen hiermee ontzorgen en hen op praktische wijze ondersteunen bij de invoering van digitale geletterdheid in de lesprogramma's.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.