Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Blockchain

Banken op weg naar standaard blockchain

Het zijn duidelijk geen IT-bedrijven, de bedrijven die hun blockchain-technologie open source hebben gemaakt.

25 oktober 2016

Het zijn duidelijk geen IT-bedrijven, de bedrijven die hun blockchain-technologie open source hebben gemaakt.

In IT is het ongebruikelijk: als je het leven van je klanten kunt compliceren door twee of liever nog drie standaarden neer te zetten, moet je dat vooral niet laten. De financiële instellingen lijken wijzer.

Het R3-consortium heeft besloten zijn blockchainplatform onder te brengen bij het Hyperledger-project. In dat R3-consortium werken ruim 70 internationaal toonaangevende financiële instellingen samen met fintech-bedrijf R3 aan de ontwikkeling van een blockchainvariant die geschikt is voor de financiële wereld. Hyperledger is en opensourceproject dat bestierd wordt door de Linux Foundation.

De stap van het R3-consortium vermindert de angst dat er binnen de financiële wereld verschillende blockchainplatformen ontstaan. Die vrees leek bewaarheid te worden toen het R3-consortium zich tot Microsoft wendde voor implementatie van zijn Corda genoemde platform. Andere partijen, met als belangrijkste IT-proponenten IBM en Intel, schaarden zich achter het Hyperledger-project. En daarmee leek een voor de IT-wereld zo karakteristieke tweespalt in de nieuwe werkelijkheid van de blockchain gezaaid te zijn.

Anders dan de bitcoin

Het R3-consortium heeft met Corda een gedistribueerd grootboek gecreëerd speciaal voor de bankenwereld. De implementatie van de blockchaintechnologie daarin verschilt van die bij de bitcoin. Anders dan bij de bitcoin kunnen bijvoorbeeld alleen betrokkenen de details van een transactie zien. Validatie vindt plaats tussen de betrokkenen, niet in het hele netwerk. Het platform is ook geschikt gemaakt voor complexere transactievormen zoals aandelenhandel. En het maakt geen gebruik van een speciale munt; transacties worden afgehandeld in de gebruikelijke valuta.

Eerste internationale transactie met gekoppelde blockchains

Commonwealth Bank of Australia en Wells Fargo & Co claimen de eerste internationale transactie op basis van verschillende blockchaintechnologieën begeleid te hebben. Dat gebeurd bij de afhandeling van de aankoop van 88 balen katoen ter waarde van 35.000 dollar. De balen waren verscheept door Brighann Cotton in Texas en bevonden zich ten tijde van de aankoop op een schip dat richting de Chinese havenstand Qingdao voer. Dat moet daar begin november aankomen. Koper is Brighann Cotton Marketing, dat in Australië is gevestigd. De blockchaintechnologie werd hier zowel gebruikt om onomstotelijk vast te stellen dat de goederen op transport waren gesteld als voor het automatisch afhandelen van de betaling tussen de banken tussen de nevenvestigingen op basis van die vaststelling. Het experiment bewijst volgens de betrokkenen dat er bij de afhandeling van dit type transacties aanmerkelijk bespaard kan worden op de administratieve rompslomp.

R3 hoopt door zijn platform open source te maken, te voorkomen dat iedereen zijn eigen platform gaat ontwikkelen. “In dat geval zitten we straks met een heleboel eilanden die niet met elkaar kunnen praten”, zei hoofdontwerper James Carlyle van R3 tegen Reuters. Hij hoopt dat banken en andere partijen gaan innoveren met producten die Corda als onderliggend platform gebruiken. “Als we één platform creëren met veel producten die daarop draaien, krijgen we iets dat op internet lijkt, waar je wel innovatie ziet maar we nog steeds met elkaar kunnen communiceren.

Van de tekentafel

“In het wilde weg miljoenen dollars investeren in kleine uiteenlopende technologieprojecten is voor banken niet gepast in tijden dat de budgetten onder druk staan”, verklaarde directeur David Ruter van R3 tegenover Reuters. “Het risico op het verkeerde paard te wedden zou veel zwaarder kunnen wegen dan het potentiële voordeel. Gezien het feit dat de kracht van deze technologie in het netwerkeffect ligt, is het consortiummodel de ideale methode om deze van de tekentafel te krijgen en te introduceren bij de grootbanken."

De formele overdracht van Corda aan het Hyperledger-project vindt plaats op 30 november.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.