Management

Datamanagement
Kettingrol

Banken kunnen met blockchain fors besparen

Accenture analyseerde besparingsmogelijkheden bij 8 grootste zakenbanken

© Pixabay CC0 Public Domain
19 januari 2017

De grootste zakenbanken ter wereld kunnen elk zo tussen de 8 en de 12 miljard dollar per jaar besparen als ze, zo omstreeks 2025, een aantal infrastructurele backofficeprocessen onder hebben weten te brengen in een blockchain.

Dat concludeert de adviestak van Accenture in een rapport getiteld 'Banking on the blockchain: A value analysis for investment banks'. Samen met benchmarkingspecialist McLagan analyseerde Accenture bij de acht grootste zakenbanken ter wereld de kosten van de effectenadministratie. Ze zochten onder meer uit welke kosten in de geautomatiseerde effecten-boekhouding zouden kunnen komen te vervallen door de transacties in een blockchain te administreren. Ze kwamen uit op onder meer de volgende besparingsmogelijkheden:

  • Zakelijke processen als clearing, settlement, handelsondersteuning en onderzoek kunnen in een blockchain ongeveer de helft goedkoper worden
  • Gemiddeld 70 procent besparing op financiële rapportage, doordat de blockchain zal resulteren in een betere datakwaliteit, toegenomen transparantie en eenvoudiger interne controle.
  • 30 tot 50 procent besparing op compliance-kosten, doordat de transparantie en tracability in de blockchain intrinsiek gewaardborgd zijn.
  • De kosten voor het on-boarden van een nieuwe client zouden in een blockchain-administratie ongeveer de helft lager kun nen uitpakken

Deze percentages zijn overigens bruto; de kosten van de blockchain zelf zijn er dus nog niet in verwerkt. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!