Beheer

Security

Banken en OM pakken internetoplichters aan

30 september 2014
Banken, politie en Openbaar Ministerie (OM) gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin eenzelfde rekeningnummer wordt genoemd, stelt de politie de betreffende bank hiervan in kennis.

Dit blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst die de Nederlandse Vereniging van Banken, de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank), het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag hebben getekend.

Publieksvoorlichting verbeteren

Op basis van informatie van de politie kan de bank maatregelen treffen, zoals het blokkeren van de rekening of het beëindigen van de bankrelatie. De partijen gaan verder ook de publieksvoorlichting verbeteren.
Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. De banken en de politie willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risico's van internetaankopen en hen adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet.

Ruim 40.000 aangiftes

De omzet van internetwinkels is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen tot circa 10 miljard euro per jaar. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.