Banencarrousel draait niet

28 januari 2011

Er zijn nog altijd weinig IT’ers die uit zichzelf besluiten van baan te veranderen. En dat is eigenlijk al het geval sinds het uitbreken van de economische crisis in de laatste maanden van 2008. Werknemers kiezen voor zekerheid en blijven liever even zitten waar ze zitten. Van de bedrijven die aan het onderzoek mee hebben gedaan – verschillende grote bedrijven weigerden de gegevens te leveren – hadden VX Company en ASML het laagste verloopcijfer: respectievelijk slechts 2,3 en 3,3 procent.

Peak-IT zit met een verlooppercentage van 25,6 procent in het hoogste segment. Directeur Maarten Cobelens kijkt er niet van op. “In ons bedrijfsmodel kunnen klanten onze medewerkers na verloop van tijd – doorgaans na een halfjaar detachering – overnemen. Als onze uitstroom hoog is, betekent dit tevreden klanten en dat wij onze IT-professionals goed hebben geselecteerd. Een hoog verloopcijfer is bij ons ‘part of the game’.”

Inter Access kende een nog hoger verloop, hoofdzakelijk omdat er diverse activiteiten werden afgestoten. In totaal waren met deze vervreemdingen zo’n 120 fte gemoeid. Bovendien was er een natuurlijke uitstroom van nog eens 80 fte. Algemeen directeur Hans den Hartog: “Dat deze natuurlijke uitstroom van ruim 15 procent relatief hoog uitpakt, is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de turbulentie van het afgelopen jaar.”

Jobhoppers bij uitstekIT’ers zijn bij uitstek jobhoppers: in de tijden van hoogconjunctuur liep het verlooppercentage op tot boven de 15, bij detacheerders zelfs eerder richting de 20 procent. Volgens deskundigen gaan we weer terug naar deze tijden, maar niet op korte termijn. De eerste tekenen van marktherstel dienen zich aan, maar dat is nog niet op alle fronten het geval en bovendien houdt de onzekerheid op de middenlange termijn aan.

“2011 wordt niet het jaar dat iedereen weer massaal van baan durft te veranderen. Het wordt wel het jaar waarin veel mensen willen en moeten gaan nadenken over hun volgende stap. Veel mensen hebben stilgestaan in ontwikkeling, salaris en opleiding en willen verder”, reageert Stefan van der Mark van werving- en-selectiebureau RYP.

Alfred den Besten van onderzoeksbureau MarketCap verwacht dat er in het eerste kwartaal van dit jaar nog weinig gebeurt. “Dat is altijd zo, in de eerste maanden van het jaar. Al zijn er die 1 januari als een magische grens zien om van job te verwisselen. In het tweede kwartaal zal er een serieuze carrousel gaan draaien, maar dan vooral bij de seniore functies.”

Volgens Ramon Kinneging, salesmanager bij Brunel IT, trekt de markt weer aan. “Als je de cijfers van vorig jaar rond deze tijd erop natrekt, zie je dat het een stuk beter gaat. Zelf zien we ook steeds meer reacties binnenkomen. De groep actief en latent werkzoekenden wordt steeds groter. Het begin is er en we gaan ervan uit dat we de stijgende lijn in 2011 kunnen vasthouden. Maar het is niet zo dat er in de nabije toekomst massaal van baan wordt gewisseld. Niemand weet zeker hoe 2011 gaat lopen.”

Verstarring dreigtVolgens deskundigen kan het schadelijk zijn voor de sector dat medewerkers lang blijven zitten op dezelfde werkplek. Den Besten: “Het is zeker schadelijk geweest voor de innovatie en concurrentieposities van IT-organisaties. Mensen vallen terug in routines en daarmee worden ze passiever en neigen ze eerder tot generalisatie van problematieken en gaan ze uitdagingen en risico’s uit de weg.”

Van der Mark denkt dat veel bedrijven hebben moeten interen op hun eigen vermogen, omdat ze niet van de high potentials af wilden. “Het voordeel was dat ze gelukkig ook niet weg durfden te gaan vanwege de crisis. Maar de medewerkers waar je juist de mobiliteit in zou willen zien, gingen ook niet. Voor veel organisaties is het een kans geweest om juist van die medewerkers afscheid te nemen middels een reorganisatie.” Daarnaast vindt hij het zorgelijk als vers bloed langer uitblijft. “Vers bloed kost tijd, geld en levert niet altijd direct winst op. Maar het is wel de motor voor de toekomst van bedrijven.”

Arbeidsmarktdeskundige Bas van de Haterd denkt dat een laag verloop niet altijd een probleem hoeft te zijn. “Ik ken een hoop bedrijven die een verloop hebben van slechts enkele procenten en die daar heel tevreden mee zijn. Die organisaties werven ook secuur en hebben hun eisen niet verlaagd. En zolang zij een goede werkgever blijven, houden zij mensen ook langer vast.” Hij raadt bedrijven aan hun wervingsprocessen nu op orde te brengen. “Helaas zie ik dit nog niet gebeuren. De grote bedrijven hebben massaal gesneden in hun eigen wervingsafdelingen, die ze nu weer langzaam opbouwen. De mkb’er heeft ook niet geïnvesteerd in werving, die heeft vaak nog steeds een abominabele wervingssite, en een recruitmentstrategie ontbreekt. Zulke bedrijven hebben vaak geen idee waarom mensen voor hen zouden moeten willen werken.”

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!