nokia

Ballmers Nokia-gok kostte Microsoft 10 miljard dollar

5 augustus 2015
Achteraf is het makkelijk praten, natuurlijk. Maar Ballmers beslissing om Nokia te kopen, blijkt voor Microsoft wel een dure misrekening.

Gregg Keizer heeft voor Computerworld aan de hand van een bericht aan de Amerikaanse toezichthouder op de beurs opgeteld wat Microsoft alleen al in het boekjaar2015 kwijt was aan Nokia. Daarbij komt hij op ruim 10 miljard dollar.

Grootste schadepost is de afschrijving van 7,5 miljard dollar wegens het afstoten van de activiteiten van Nokia. Maar daarbovenop komen nog 2,1 miljard dollar voor de herstructurering van Microsoft in het voetspoor van het afstoten van de Nokia-activiteiten; lees: het ontslag van de overbodig geworden Nokia-medewerkers. Verder meldt het verslag nog 435 miljoen dollar aan kosten voor de integratie van Nokia, die door het vervolgens afstoten van Nokia zondegeld werden.

Daar staat heel weinig tegenover. Het verslag meldt dat Microsoft voor 1,8 miljard dollar aan mobiele telefoons verkocht. De bruto marge daarop was 701 miljoen dollar. Anderzijds daalden de inkomsten uit Windows Phone-licenties met 1,5 miljard dollar, dankzij de overname van Nokia - dat voor de overname de belangrijkste afnemer van Windows Phone was.

Een groot deel van de schadepost bestaat overigens alleen op papier. De afschrijving van 7,5 miljard dollar betreft in belangrijke mate goodwill.Dat heeft wel invloed op het eigen vermogen van Microsoft en op de beurskoers, maar de directe financiële lasten die dat uitlokt zijn een stuk kleiner.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.