Ballmer: Minder kosten met nieuwe Windows-varianten

16 oktober 2009

Windows 7 en Server 2008 R2 zijn vrijwel direct beschikbaar. De officiële introductie van Windows 7 voor de consument is volgende week, op donderdag 22 oktober. De mailserverapplicatie Exchange 2010 staat op het punt te worden vrijgegeven voor fabricage (release to manufacturing, kortweg RTM) en zal nog voor het eind van het jaar leverbaar zijn.

Ballmer signaleerde in zijn openingstoespraak op de conferentie Technet Live een nieuw streven naar efficiency in het bedrijfsleven, waarbij “meer doen met minder” het devies is. De economische crisis legt extra druk op IT-budgetten en IT-bestedingen, constateerde de chief executive officer (CEO) van Microsoft. Volgens hem moet het vanaf nu in de economie niet meer draaien om steeds meer geld lenen, zoals in de afgelopen tien jaar, maar om productiviteit en innovatie.

Ballmer: “Meer dan enige andere bedrijfstak kan de IT-industrie daaraan bijdragen.”

Daarmee was het bruggetje naar de drie nieuwe producten van Microsoft gemaakt: al is hun ontwikkeling al begonnen toen de economie nog floreerde, ze komen nu precies op het juiste moment. Windows 7, Server 2008 R2 en Exchange 2010 zijn in de ogen van Ballmer geknipt om gebruikers productiever maken, kosten te besparen en door innovatie nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.

De topman van Microsoft verwacht dat de meeste mensen zullen merken dat Windows 7 simpeler te gebruiken is, sneller reageert, minder beslag legt op resources en de laptopbatterij langer laat meegaan. “Er zitten ook tientallen nieuwe features in. Elke gebruiker treft wel iets aan dat voor hem van waarde is.” Favoriet bij Ballmer zelf is het gemak waarmee Windows 7 verbinding legt met draadloze netwerken. Maar los van groter gebruiksgemak kan de opvolger van het verguisde Windows Vista ook “kosten uit de IT-infrastructuur halen”, onder andere dankzij de encryptietechniek BitLocker To Go, verbeterd beheer van beveiliging en compliance, applicatie- en desktopvirtualisatie en nieuwe tools om de uitrol te automatiseren.

Op zijn beurt levert de tweede release van Windows Server 2008 kansen op meer efficiency, stelde Ballmer. Hij noemde in dit verband Hyper-V, dat een nieuwe voorziening (Live Migration) heeft om virtuele machines zonder downtime te verplaatsen. Ballmer: “Ik garandeer je dat er geen goedkopere en effectievere manier is om kosten uit het datacenter weg te halen.”

Ballmer verwees naar pas afgerond onderzoek van IDC (betaald door Microsoft) waaruit blijkt dat de IT-sector tot 2013 drie keer zo hard zal groeien als de wereldeconomie als geheel. Een groei die volgens hem weerspiegelt dat IT van kritieker belang is dan ooit tevoren.

Alleen al in Nederland bieden de Microsoft-partners werk aan 56.000 mensen, die samen 6,7 miljard euro omzet per jaar genereren. IDC voorspelt verder dat het aantal IT-banen in Nederland de komende vier jaar met 27.000 zal toenemen. Terwijl de IT-bestedingen in die periode jaarlijks met gemiddeld 1,6 procent groeien, krimpt het bruto binnenlands product in dezelfde periode gemiddeld met 0,3 procent per jaar.

In een vraag-en-antwoordsessie in aansluiting op zijn ‘keynote speech’ zei Ballmer niet te geloven dat bedrijven door de zwakke economie nu geen budget hebben voor Microsofts nieuwe producten. “In elk budget is ruimte om te investeren. Het is gewoon een kwestie van hoe waardevol de gekozen investering is. Wij zullen zeker als argument aanvoeren dat Windows 7 minder pijn doet en meer voordelen oplevert dan bijna alles waarin een IT-afdeling kan investeren.”

De vraag wat het belangrijkste argument is om naar Windows 7 te migreren, kan volgens Ballmer niet eenduidig worden beantwoord. Bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering kunnen de voorgespiegelde kostenbesparingen goed vallen, terwijl voor een CIO de beloofde efficiency bovenaan staat en voor de eindgebruiker het gebruiksgemak, aldus Ballmer. Hij liet doorschemeren dat Microsoft hoopt op druk vanaf de werkvloer om de verkoop te stimuleren. “We willen dat gebruikers zeggen: ik werk thuis graag met Windows 7, waarom hebben we het niet op het werk?”

De hoogste baas van Microsoft gelooft niet dat Windows Server 2008 R2 en Windows 7 zo nauw geïntegreerd zijn dat dit remmend kan werken op de acceptatie, doordat sommige bedrijven geen budget hebben voor twee migratieslagen tegelijk. Het is niet noodzakelijk dat klanten beide nieuwe producten tegelijk omarmen, aldus Ballmer, ofschoon de combinatie wel bepaalde extra voordelen biedt.

Kan het een struikelblok zijn dat de uitrol van Windows 7 een stuk moeilijker schijnt te zijn dan die van Windows XP indertijd, wilde een andere vragensteller weten. Ballmer ontweek een rechtstreeks antwoord met de stelling dat het “altijd het eenvoudigst is om niets te veranderen”. Verder benadrukte hij dat de meeste klanten in de praktijk Windows 7 niet zullen krijgen door opwaardering van hun pc, maar op het moment dat die pc wordt vervangen door een nieuwe.

Anderzijds noemde Ballmer zelf het voorbeeld van autofabrikant BMW, dat zijn bestaande pc’s opwaardeert. Maar voor de meeste bedrijven ligt dat anders, verwacht hij. “Wat ik sterk aanmoedig, is dat bedrijven erover nadenken vanaf wanneer ze zullen zeggen: we kopen geen nieuwe computers, behalve computers met Windows 7.”

 Besparingen bij pioniers
Een selecte groep pioniers, waaronder 22 klanten in Nederland, heeft tijdens de ontwikkeling al kennisgemaakt met Windows 7 en Server 2008 R2. Stella Chernyak van Microsofts Windows Business Group benadrukt dat de eerste ervaringen van deze klanten – waaronder ICT-dienstverlener Getronics – zeer positief zijn. Dat geldt onder andere voor de besparingen die naar voren komen uit een kostenanalyse die Microsoft heeft uitgevoerd.
Getronics (14.300 werkplekken) bespaart 77 euro per pc per jaar op de arbeidskosten met Windows 7. Een andere grote klant, de Britse dienstverlener Baker Tilly, komt op een bedrag van 116 pond (circa 126 euro). En de gemeente Miami kan de kosten met 90 dollar (61 euro) per pc omlaag brengen. Chernyak: “Dat is ruwweg één tot twee werkuren van een IT-professional per jaar. We hebben uitgerekend dat een bedrijf met duizend computers hierdoor een hele fte elders kan inzetten voor belangrijker werk. Baker Tilly heeft dat in feite ook gedaan. Ze hebben twee van hun 84 IT’ers overgeplaatst van routinetaken op de helpdesk naar bedrijfskritische projecten.”
 Nieuwe investeringen in pc’s cruciaal
Onderzoek van Forrester Research in opdracht van Microsoft wijst uit dat kenniswerkers steeds mobieler worden en nog maar een minderheid van 30 procent alleen centraal op kantoor werkt. Windows 7 en Server 2008 R2 gaan met die trend mee met enkele nieuwe voorzieningen, aldus Stella Chernyak van Microsofts Windows Business Group.
Een van die voorzieningen heet Direct Access. Tot dusver wordt doorgaans een VPN gebruikt om van buitenaf veilig toegang tot het bedrijfsnetwerk te krijgen. Dat is voor de eindgebruiker omslachtig. Direct Access maakt het voor de eindgebruiker een stuk transparanter en gemakkelijker: zodra er verbinding met internet is, heeft hij ook toegang tot het bedrijfsnetwerk, al is ‘onder de waterlijn’ nog steeds sprake van een VPN. Vanuit IT-perspectief is het voordeel dat de pc, zolang er verbinding is, centraal kan worden beheerd. Chernyak: “De realiteit is dat er voor de IT-afdeling wel wat werk aan voorafgaat om Direct Access te implementeren, maar daarna hebben zowel IT’ers als eindgebruikers er baat bij.”
Een andere noviteit in Windows 7 en Server 2008 R2 die decentraal werken vergemakkelijkt, is Branche Cache. In bijkantoren kan een trage WAN-verbinding het telkens opnieuw downloaden van dezelfde bestanden vanaf het centrale bedrijfsnetwerk medewerkers opbreken. Het kan om grote pdf-documenten gaan, maar ook om videotrainingen of applicaties die centraal draaien. Met Branche Cache worden zulke bestanden na de eerste download lokaal opgeslagen, waardoor volgende opvragingen veel sneller verlopen.

 Ook decentraal vlotter werken
Forrester Research heeft in opdracht van Microsoft onderzoek gedaan onder ruim driehonderd grote klanten in Amerika, Europa en Azië om hun behoeften bij de ondersteuning van ‘informatiewerkers’ voor de komende anderhalf jaar te peilen. De algemene slotsom is dat nieuwe pc-investeringen in 2010-2011 een cruciale rol spelen om bedrijven flexibeler en innovatiever te maken.
Forrester trekt zes conclusies uit de antwoorden van de ondervraagde IT-professionals:


  • Hedendaagse informatiewerkers zijn uiterst mobiel. Maar 30 procent van de kenniswerkers is sterk gecentraliseerd in een paar (hoofd) kantoren. Dat vergt forse jaarlijkse uitgaven aan connectiviteit en WAN-optimalisatie.
  • De overdaad aan applicaties (gemiddeld 215 per bedrijf) maakt ‘images’ voor de pc-werkplek duur en lastig te beheren.
  • Een op de zeven telefoontjes naar de helpdesk houdt verband met applicaties die de gebruiker eigenmachtig heeft geïnstalleerd.
  • Een op de tien hulpverzoeken houdt verband met VPN-problemen.
  • Slechts een op drie bedrijven houdt het gebruik van USB-sticks en verlies of diefstal ervan bij.
  • Medewerkers verspillen veel tijd doordat het zoeken naar gegevens, anders dan op de harde schijf, niet is geoptimaliseerd.


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!