Ballmer: alle kaarten op de cloud

12 maart 2010
Microsoft stort zich vol overgave op cloud computing. Nu al houdt 70 procent van het werk van zijn veertigduizend medewerkers direct of indirect verband met de cloud, over een jaar zal dat 90 procent zijn. Dat zei Microsoft-topman Steve Ballmer vorige week tijdens een lezing op de Universiteit van Washington, waar Microsoft jaarlijks zo’n honderd nieuwe medewerkers rekruteert.

Het motto van Ballmers toespraak was dat Microsoft de ‘brandstof’ levert voor de cloud en vice versa. Het evenement werd rechtstreeks op internet uitgezonden.

Volgens Ballmer ontleent Microsoft zijn inspiratie en visie nu aan cloud computing, het gebruik van centraal gehoste en beheerde IT-diensten. Recente producten en diensten als Microsoft Office 2010, Windows 7, Windows Phone 7, Bing en niet te vergeten Azure zijn of worden allemaal ontwikkeld voor gebruik in de cloud.

In zijn betoog ging Ballmer in op vijf principes die volgens hem aan cloud computing ten grondslag liggen, die deels nogal voor de hand liggen.

Zo creëert de cloud om te beginnen ‘kansen en verantwoordelijkheden’, onder andere op het gebied van privacybescherming.

Een tweede principe is dat de cloud kan helpen kennis op te doen en actie te ondernemen. Ballmer gaf in een demo als voorbeeld het zoeken naar medische informatie.

Een derde uitgangspunt is dat de cloud persoonlijke en professionele interactie meer diepgang geeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk je contactpersonen en agenda samen te brengen, afhankelijk van de context waarin je ze wilt gebruiken.

Ten vierde vraagt cloud computing volgens Ballmer om ‘slimmere’ apparaten, of dat nu pc’s, telefoons of tv-toestellen zijn. Vertrekpunt voor Microsoft is Windows, dat nu al ‘het populairste slimme apparaat’ ter wereld zou zijn. Ballmer noemde ook het later dit jaar te introduceren Project Natal, een camera voor de spelcomputer Xbox die mensen herkent aan hun stem en gebaren. Ballmer verwees verder naar de plannen voor Windows Phone 7.

Het vijfde en laatste principe luidt dat cloud computing ontwikkelingen op het gebied van servers stimuleert en andersom. “In feite was de cloud in het begin gewoon een stelletje servers”, zei Ballmer. Het denken over serverhardware en -software moet worden aangepast aan de klant, om rekening te houden met de enorme schaal die nodig is en met snelle wisselingen in piekbelasting.

Ballmer zei verder dat “het doel niet kan zijn om alle software in de wereld weg te gooien en opnieuw te beginnen.” Veel bestaande applicaties kunnen worden aangepast aan gebruik in en met de cloud.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.