Back-up en recovery: een hoofdpijndossier

19 november 2010

De noodzaak om servers en data te herstellen, is aan de orde van de dag. De meest genoemde oorzaak is falende hardware. 68 procent had daar het afgelopen jaar mee te maken. Andere veel genoemde oorzakenzijn een verkeerde configuratie (63 procent), naast menselijke fouten zoals het per ongeluk verwijderen van bestanden.

63 procent ondervindt elke maand problemen bij pogingen om een fysieke of virtuele server te herstellen. Mislukte reparaties kosten bedrijven op jaarbasis gemiddeld 400.000 dollar. Het testen van de herstelbaarheid van back-ups zou veel schade kunnen voorkomen, maar slechts 2 procent van de ondervraagden test elk jaar alle back-ups die van servers en virtuele machines zijn gemaakt.

Gemiddeld worden deze testen maar eens in de twee maanden gedaan. Veeam leidt daaruit af dat in deze organisaties in feite geen betrouwbare back-up van de bedrijfsgegevens aanwezig is die recenter is dan zestig dagen. Gebrek aan personeel is de meest genoemde reden (61 procent) dat IT-afdelingen ervan afzien de herstelbaarheid van back-ups vaker te testen. Ze doen er gemiddeld al dertien uur over om van één back-up na te gaan of een probleemloze recovery mogelijk is.

Er gaapt verder een grote kloof tussen het gemak en de snelheid waarmee een virtuele machine kan worden uitgerold – een kwestie van minuten – en de tijd die het kost om een complete back-up terug te zetten. Dat laatste duurt gemiddeld zo’n vijf uur, slechts een uur korter dan het herstel van een fysieke server.

De uitkomsten van het onderzoek in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk passen mooi in het straatje van Veeam. Het bedrijf levert immers producten voor databescherming, disaster recovery en systeembeheer in virtuele omgevingen. Virtualisatie kan de traditionele aanpak van databescherming op diverse manieren sterk verbeteren. Met ‘instant recovery’ wordt het terugzetten van back-ups een kwestie van minuten in plaats van uren. Ook is het mogelijk losse bestanden en applicaties terug te halen zonder dat herstel van de hele machine nodig is.

Het vlaggenschip van het bedrijf is Veeam Backup & Replication, waarvan de eerste versie begin 2008 op de markt kwam. Sindsdien zijn in sneltreinvaart nieuwe releases met meer functionaliteiten uitgebracht. Release 4 kwam tegelijk op de markt met het vSphere 4-platform van VMware en bood ondersteuning voor de vSphere Storage API for Data Protection. Belangrijkste voordeel: een aanzienlijke verhoging van de back-upsnelheid. Eind oktober bracht Veeam versie 5 op de markt. De nadruk ligt niet langer op de manier waarop back-ups worden uitgevoerd. Daarin valt niet veel meer te verbeteren, stelt hoofd Productstrategie Doug Hazelman. Het draait nu allemaal om recovery. “Je kunt in de virtuele wereld zoveel meer doen dan in de fysieke. Daar concentreren we ons nu op.”

Het mooie van een virtuele omgeving, vertelt Hazelman, is dat de servers niets anders zijn dan bestanden op een harde schijf. Om back-ups te maken hoef je dan ook niet naar de fysieke host te gaan en de individuele bestanden die zich daarop bevinden te kopiëren, je kunt de hele virtuele server als één ‘image’ back-uppen. Dat gaat zeer efficiënt.

De keerzijde is dat recovery juist niet zo efficiënt gaat, omdat je in principe het gehele image weer moet terugzetten. Een ‘granulair’ herstel van individuele bestanden en applicaties is niet eenvoudig. Veeam vond daar een oplossing voor, die al in de eerste versie van zijn product beschikbaar kwam. Met de ingebouwde ‘wizard’ kunnen losse bestanden in enkele minuten worden hersteld.

Een van de problemen van back-ups op imageniveau is dat het in feite ‘snapshots’ zijn van een draaiende virtuele machine. Na het terugzetten van zo’n momentopname is de machine echter uitgeschakeld. Hazelman vergelijkt dat met een fysieke server waar plotseling de stekker uit is getrokken. De vraag is dan wat er gebeurt als je de stroom er weer opzet. Hazelman: “Je moet dan maar hopen dat hij werkt.”

Veeam heeft ook daar wat op gevonden in de nieuwe release 5. Na het maken van een back-up kan de systeembeheerder de virtuele machines in een geïsoleerde omgeving een volledige opstartsequentie laten ondergaan en controleren aan de hand van verificatiescripts. Als alles dan blijkt te kloppen, weet hij zeker dat in geval van nood een recovery van het gehele image goed zal verlopen. Veaam noemt deze technologie SureBackup Recovery Verification.

Een andere nieuwe optie is Instant VM Recovery. Het achterliggende idee is dat het doelmatiger is om een productieserver die kuren vertoont ogenblikkelijk te vervangen door een back-up dan eerst te proberen om de storing in de productieserver te analyseren en te repareren.

Met behulp van Storage VMotion kan de back-up van de virtuele server naar de productieomgeving worden verplaatst, zonder langdurige downtime. “Wat we daarmee in feite hebben bereikt is een volledige recovery binnen een paar minuten”, aldus Hazelman. Hij erkent dat er sprake zal zijn van een zekere degradatie in de performance door vanaf de back-up te draaien. “Maar wel binnen acceptabele grenzen. Vergelijk het met een lekke band die je vervangt door een thuiskomertje.”

Op dit moment ondersteunt Veeam uitsluitend het virtualisatieplatform van VMware. De ontwikkelaars werken nu ook aan een versie voor Hyper-V van Microsoft.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!