Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS introduceert een speeltuin voor kwantumtechnologie

AWS introduceert Bracket, een omgeving die ontwikkelaars in staat moet stellen te spelen met kwantum-algoritmen.
D-Wave QPU
© D-Wave
D-Wave

Bracket is een ontwikkelomgeving die ontwikkelaars en wetenschappers hulpmiddelen biedt om nieuwe algoritmes te creëren of voort te bouwen op een set bestaande instructies. Voor een vervolgstap biedt AWS een platform waar de algoritmen kunnen worden getest met behulp van quantumcomputer-simulaties.Ook werkt het bedrijf samen met een aantal partners zoals D-Wave, IonQ en Rigetti, die ieder hardware aanbieden waarop kwantumgerelateerde processen kan worden uitgevoerd.

AWS stelt zich daarbij op als een dienstverlener voor deze partners door hun technologie via een enkele interface aan de Bracket-gebruikers beschikbaar te stellen. De Bracket-gebruikers kunnen zich zo een idee vormen wat er mogelijk is met kwantumtechnologie nu en in de toekomst.

Grote diversiteit in technologieën

Over kwantum-computing wordt vaak gesproken alsof er straks één type hardware staat dat bepaalde berekeningen supersnel kan uitvoeren. De realiteit is dat er een forse verzameling aan onderzoeksvelden bestaat die allemaal gebruik maken van verschillende aspecten van de kwantumfysica. Het ene veld is veel verder dan het andere en afhankelijk van wie je het vraagt, is de een toepassing veelbelovend of niet.

De heilige graal is bij allemaal de kwantumbit of qubit, een eenheid die in tegenstelling tot een normale computerbit niet alleen een en nul kan zijn maar ook een superpositie heeft. Dat maakt het mogelijk veel meer berekeningen tegelijk uit te voeren. Bovendien zijn qubits verstrengeld waardoor ze op grote afstand van elkaar hetzelfde reageren, een eigenschap die in communicatie gebruikt kan worden.

53 beter dan 2048 qubits?

Door de diversiteit aan onderzoeksrichtingen kan het gebeuren dat bijvoorbeeld Google en IBM juichen over het bereiken van een doorbraak met het creëren van een opstelling van 53 qubits - die alleen een verder weinig praktisch algoritme uit kan voeren - terwijl bijvoorbeeld het Canadese D-Wave al geruime tijd een 2000Q™ Quantum Computer verkoopt met 2048 qubits waarmee onder andere de Nasa reëele problemen oplost. D-Wave maakt echter gebruik van 'quantum annealing superconductor'-technologie die weer niet te vergelijken is met de 'ion trap'-computers from IonQ, een bedrijf dat deze hardware ook commercieel op de markt brengt. Google werkt echter weer met 'nonlinear superconducting resonator'-technologie.

AWS wil met Bracket die diversiteit aan mogelijkheden samenbrengen op een laagdrempelige manier. De clouddienstverlening is op dit moment nog alleen in een preview beschikbaar, maar geïnteresseerden kunnen zit wel al vast inschrijven op een wachtlijst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in