Beheer

Juridische zaken
Europa bliksem

AVG 3 jaar: 12 boetes in Nederland

Voor gehele EU ruim 600 boetes.

© Shutterstock
26 mei 2021

Voor gehele EU ruim 600 boetes.

De Europese privacyverordening AVG was gisteren drie jaar in werking. In die tijd heeft de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in totaal 12 boetes opgelegd, voor in totaal ruim 5,5 miljoen euro.

Dat blijkt uit gegevens van GDPR Enforcement Tracker. De hoogste boete was voor het UWV omdat het beveiligingsniveau van het werkgeversportaal niet voldeed: meerfactorauthenticatie ontbrak. De boete werd eind 2018 opgelegd en betrof een dwangsom van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro.

Kosten voor inzage

Tweede is het Bureau Krediet Registratie (BKR) met een boete van 830.000 euro. Die is opgelegd omdat BKR niet kosteloos elektronisch inzage heeft gegeven in persoonsgegevens aan betrokkenen terwijl zij daar wel recht op hebben. Derde is een niet met name genoemd bedrijf dat een boete van 725.000 euro kreeg omdat het biometrische gegevens van zijn werknemers heeft verwerkt, wat in dit geval verboden is.

In de EU zijn sinds 25 mei 2018 in totaal 636 boetes opgelegd, voor in totaal 283 miljoen euro. Daarvan ging de grootste boete naar Google: 50 miljoen euro. Dit recordbedrag werd opgelegd door Frankrijk. Hennes & Mauritz moet een boete van 35 miljoen euro betalen van Duitsland en is daarmee tweede in deze ranglijst voor de EU.

De 12 boetes in Nederland steken wat bleekjes af bij de 223 boetes die Spanje in dezelfde tijd heeft opgelegd. Er wordt al lange tijd gepleit voor een hoger budget voor de AP, zodat zij meer personeel aan kan nemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.