Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoriteit Persoonsgegevens biedt hulp bij keuze voor videobeldienst

De Autoriteit Persoonsgegevens heft een keuzehulp gepubliceerd waarmee de belangrijkste privacyaspecten van diensten voor videobellen inzichtelijk worden gemaakt. In de keuzehulp staat bijvoorbeeld welke gegevens een app verzamelt en of de communicatie beveiligd is. De keuzehulp moet gebruikers ondersteunen bij het kiezen voor een dienst.
videoconferencing, Expressworks
© Expressworks
Expressworks

De informatie uit de keuzehulp komt van de bedrijven zelf. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) benadrukt dat het zelf geen uitgebreid, technisch onderzoek heeft kunnen doen naar de apps.

De keuzehulp biedt inzichten over diverse diensten, zoals FaceTime, Zoom, Jitsi, Hangouts en Discord. Per dienst wordt er allerlei informatie gegeven, zoals welke functies een dienst precies biedt, hoe het met de privacy staat en hoe een app geld verdient. Aan de hand daarvan kunnen gebruikers een dienst selecteren die bij hun behoeften past. 

De keuzehulp is bedoeld voor zowel private gebruikers als bedrijven. De AP benadrukt dat in het geval van zakelijk videobellen de werkgever verantwoordelijk is om een app beschikbaar te stellen die de privacy van de werknemer en die van bijvoorbeeld cliënten beschermt. De AP adviseert organisaties om bijvoorbeeld na te gaan of het mogelijk is om een verwerkersovereenkomst af te sluiten met een dienst, en om een betaalde versie te gebruiken als deze meer (privacy)opties biedt. 

Kritiek op diensten

De keuzehulp komt nadat er veel kritiek is geweest op de privacy van videobelapps. Zo bleek Zoom veel last te hebben van beveiligingslekken en andere privacyschendingen. De AP zegt zelf dat het dan ook veel vragen heeft gekregen over de privacy van dergelijke diensten, nu mensen massaal zijn gaan videobellen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in