Beheer

Autonome auto’s

25 mei 2012

Ook BMW heeft vergevorderde stappen gezet op het gebied van autonome auto’s waarbij het verschil met de Google Prius is dat je aan de buitenkant van de auto niet ziet dat het een autonome versie is. Google werkt verder samen met onder meer Audi aan nieuwe versies.

Reden dat Google in Nevada legaal mag rondrijden met de Prius ligt in het feit dat de staat Nevada haar wet- en regelgeving op 1 maart jongstleden aan deze nieuwe ontwikkelingen heeft aangepast. Andere staten zijn bezig om ook deze stap te volgen.

Autonome auto’s zitten vol met sensoren en camera’s die op basis van ‘cloud-guiding’ de auto veilig naar een gekozen bestemming brengt. De auto lijkt min of meer uitontwikkeld en is in ieder geval veilig genoeg bevonden door de Amerikaanse overheid.

Indien er nog wat wordt gewerkt aan de esthetiek en een schappelijke prijs voor in de showroom, dan zal deze nieuwe vorm van rijden spoedig een groot succes kunnen worden. Ook in Duitsland zal over niet al te lange tijd de autonome BMW in het verkeer rondrijden, wat betekent dat ook daar de wetgeving moet worden aangepast.

Het gaat hier om een ontwikkeling die met zich mee zal brengen dat kinderen die nu nog op de lagere school zitten, over tien jaar na hun afstuderen – zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs – naar hun werk kunnen worden vervoerd. De technologie zal files korter maken, uitstoot verminderen en productiviteit verhogen omdat al bij het instappen in de auto met werken kan worden begonnen. Het gaat hier dus om een ongekende innovatie die voor ons ligt, op basis van IT.

Voor de politiek is het aanbevelenswaardig om nu al serieus naar deze ontwikkeling te kijken om te voorkomen dat verouderde wetgeving innovatie remt. Mogelijk zal het te maken krijgen met economische krachten om de invoering te temporiseren. Desalniettemin zullen Den Haag en Brussel tempo moeten maken om autonome auto’s de ruimte te geven in het dagelijks verkeer. De voordelen zijn legio; inclusief extra miljarden opbrengsten als gevolg van de vermindering van files, uitstoot en een hogere arbeidsproductiviteit.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!