Overslaan en naar de inhoud gaan

Australië wil hulp IT-bedrijven bij toegang tot versleutelde data

De Australische regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat techbedrijven verplicht om te helpen bij het verkrijgen van toegang tot versleutelde data.
Versleuteling
© Shutterstock
Shutterstock

Zo krijgen autoriteiten de bevoegdheid om providers te vragen om te helpen bij het verkrijgen van toegang tot apparaten of diensten of het verwijderen van beveiligingsmaatregelen.

Het wetsvoorstel moet Australische opsporingsdiensten meer munitie in handen geven om te reageren op criminelen en terroristen die steeds vaker gebruik maken van beveiligde, versleutelde communicatie.

De Australische overheid benadrukt zich te blijven inzetten voor de beveiliging van communicatiediensten en -apparaten en de privacy van Australiërs. ‘Deze bevoegdheden kunnen niet worden gebruikt om zogenaamde 'achterdeurtjes' in te voeren of om van een provider te eisen dat deze communicatie-inhoud of -gegevens vrijgeeft’ staat in het wetsvoorstel. Overigens moet het parlement van Australië het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren, voordat het in werking kan treden

De Australische overheid kan straks drie soorten verzoeken indienen:

  1. Een vrijwillig verzoek dat providers vraagt om te helpen waar mogelijk.
  2. Wanneer een provider weigert mee te helpen na zo’n verzoek, kan er een dwangbevel worden afgegeven. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven kunnen er boetes worden opgelegd die kunne oplopen tot maximaal 7 miljoen euro.
  3. Tot slot is er de Technical Capability Notice (TCN). In dit geval krijgen IT-bedrijven het verzoek om tools te ontwikkelen waarmee opsporingsdiensten toegang tot versleutelde data kunnen krijgen. Nadat een dergelijk verzoek is ingediend, hebben de bedrijven 28 dagen de tijd om uit te leggen of het voorstel haalbaar is of niet. SBS News meldt bovendien dat de Australische overheid IT-bedrijven ook kan vragen om een verdachte via gps-tracking te lokaliseren.

Verder krijgen de opsporingsdiensten door het wetsvoorstel straks langer de tijd om computers te onderzoeken, namelijk een maand in plaats van twee weken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in