Beheer

Storage

Attingo wil geheugenkaartjes na ramp MH17 gratis restaureren

1 augustus 2014
Attingo uit Nieuw-Vennep is bereid om zonder kosten de geheugenkaartjes en USB-sticks van passagiers van het neergehaalde toestel van vlucht MH17 uit te lezen. "Daarop staan de laatste foto’s van de slachtoffers, van de dierbaren, dat heeft heel veel impact", aldus directeur Robbert Brans.

Hij raadt de nabestaanden aan om  alle spullen van dierbaren aan boord van rampvlucht MH17 kunnen zijn geweest, op te eisen, zelfs in geval van twijfel. Brans: "Haal het naar je toe. Als het toch van een ander blijkt te zijn geweest, is altijd te regelen dat het bij de juiste persoon terechtkomt."

Onzekerheid

Het is 2 weken na de ramp overigens nog altijd niet duidelijk waar de spullen van de passagiers en bemanningsleden nu zijn. Veel bagage ligt nog op de rampplek. Sommige bezittingen zouden naar de steden Torez of Donetsk zijn gebracht. Misschien hebben bewoners van het rampgebied een deel achterovergedrukt. "Eerst moet alles als de sodemieter naar Nederland, en niet in dat stomme Oekraïne, waar je niet weet wat er mee gebeurt", zegt Brans onomwonden. Een klein deel van de spullen is intussen in handen van de Nederlandse repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne.

Ervaring met ramp bij Tripoli

Attingo hielp onder meer na de vliegramp in Libië in 2010. Het bedrijf wist de vakantiefoto's van de kapotte apparaten van de slachtoffers te halen en aan de nabestaanden te geven. Dat deed Attingo kosteloos. Na de vliegramp in Oekraïne vraagt het bedrijf er ook geen geld voor. Brans: "Ieder mens heeft tegenwoordig wel drie of vier geheugendragers bij zich, zoals een mobiele telefoon. Op vakantie een digitale camera, met nog wat extra geheugenkaarten voor de zekerheid. De laptop van je werk, een iPad voor de kinderen. Misschien ook USB-sticks. Ik schat dat er meer dan 1000 en misschien wel 2000 digitale geheugens aan boord van dat toestel waren."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.