Atos mag partners Dimpact-op dracht niet terzijde schuiven

22 augustus 2008
Met de rechtszaak is duidelijk geworden dat het achter de schermen al maanden rommelt bij Dimpact, waarvan elf gemeenten lid zijn. Eind 2008 moet volgens contract de elektronische ondersteuning van negentig gemeentelijke producten en diensten rond zijn, maar allengs werd duidelijk dat dit niet zou lukken. Gemeenten en hun vereniging Dimpact werden gedurende 2007 steeds ontevredener over de geleverde prestaties. Dimpact verlangde daarop naleving van de overeenkomst door Atos, dat op zijn beurt Excellence aansprak. Toen naar Atos’ zin te weinig veranderde, stopte het in mei de opdrachten aan zijn partners en regelde in juni met Dimpact dat het alleen verder kon.

Opmerkelijk is dat Dimpact eind mei de kwestie al een positieve draai had trachten te geven door te melden dat het “versnelt in hoog tempo” en er een “e-Dienstverlening suite” zou komen op basis van het opensourceplatform van Atos Origin. De onderaannemers vonden dat Atos hen onterecht de zwarte piet toeschoof, nog wel in een fase waarin de meeste kosten waren gemaakt en er (via abonnementen voor gemeenten) verdiend ging worden. Ze wezen erop dat Dimpact voor alle partijen ‘een lerende omgeving’ is. “We zitten gezamenlijk in dit schuitje, gezamenlijk zal de pijn moeten worden opgelost.” Daarbij kwam dat ze een ‘daadkrachtige regierol’ van Atos hadden gemist.

Volgens de rechter had Atos de onderaannemingscontracten niet zonder ingebrekestelling mogen ontbinden. Het moet de vier jaar dat het Dimpact-contract loopt (tot medio 2010) door met Emaxx en XL21. Atos mag niet elders opdrachten verstrekken en het werk ook niet zelf doen. Ook mag het de door Excellence ontwikkelde producten niet vervangen door eigen spullen of die van derden. De rechter stelt dat de vraag of de door Atos aangevoerde tekortkomingen voldoende aanleiding waren om Excellence terzijde te schuiven, onbeantwoord kan blijven. Desondanks tekent hij aan dat klachten van gemeenten “in belangrijke mate zijn terug te voeren op hun uiteenlopende wensen”. En: “Dimpact verlangt standaardoplossingen, terwijl de gemeenten waarvoor (en waar) de werkzaamheden feitelijk worden uitgevoerd, aandringen op maatwerk.”

Jacq Bus, Executive Partner van Atos Consulting, wil graag op de uitspraak reageren, maar mag dat niet van zijn voorlichter. Atos beraadt zich over hoger beroep.

Exxellence-directeur Harco Wesselink wil slechts kwijt dat hij met Atos bekijkt “hoe we eruit kunnen komen”. En Dimpact-directeur René Bal, eerder al geconfronteerd met het opstappen van de gemeente Heusden, medeopdrichter van zijn vereniging: “We hebben een contract met de hoofdaannemer, dat negentig producten en diensten per eind 2008 voorschrijft. We moeten met de grootste urgentie tot een oplossing komen.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!