Atos koopt meer dan SIS alleen

8 juli 2011

Met 78.500 medewerkers en een geschatte (pro-forma) jaaromzet van 8,7 miljard euro (circa 5,1 miljard plus 3,6 miljard) claimt Atos Europa’s grootste IT-dienstverlener te zijn.

Atos’ Benelux-organisatie groeit door de overname van SIS met zo’n 650 fte, schat directeur Rob Pols. Dat is op de bestaande schaal van ruim 8000 medewerkers duidelijk minder imposant dan in landen als Duitsland, Polen en India, waar Siemens ook wat betreft IT wel al sinds jaren een speler van belang is.

Pols benadrukt dan ook vooral het belang van de nieuwe klanten en de expertise die SIS in de Benelux voor Atos aanbrengt. De cliëntenbestanden van beide organisaties overlappen volgens Pols vrijwel niet. Maar dat betekent niet dat beide bedrijven elkaar nooit ‘tegenkomen’. Nog onlangs moest Atos bij het ministerie van Defensie afhaken in een biedingsstrijd die naar het zich laat aanzien, binnenkort in het voordeel van SIS wordt beslecht. In Nederland scoorde SIS al vaker bij Defensie, onder meer een omvangrijk toegangsbewakingssysteem (op basis van de ‘defensiepas’). Een andere grote vis, waarmee Pols zeer ingenomen is, is de Belastingdienst, die SIS inschakelde voor de automatisering van zijn helpdesk. Deze moet in piekperiodes zo’n 130.000 telefoontjes per dag kunnen verstouwen.

‘Lijntjes’ in stand houden
Veel van de opdrachten waarin SIS schittert, leunen aan tegen de technologieleveranties van het voormalige moederbedrijf Siemens, op gebieden als identificatie, telefonie, medische apparatuur en opwekking en transport van elektriciteit. Het is dan ook in die hoek van (semi)technische automatisering dat Atos de belangrijkste impulsen vanuit SIS verwacht. De concernleiding van Atos heeft er bij het inrichten van de overname duidelijk op aangestuurd dat zowel de vakinhoudelijke als de commerciële ‘lijntjes’ met het Siemens-concern mee overgaan van SIS naar de nieuwe Atos-organisatie. Concreet vertaalde zich dat in minstens drie aanvullende afspraken:

  • Atos betaalt Siemens voor een deel in aandelen. Atos wordt daardoor voor 15 procent eigendom van Siemens.
  • Atos draagt de komende zeven jaar zorg voor alle interne IT van Siemens. Op zich niet verbazingwekkend, want Siemens was uiteraard altijd al SIS’ beste klant, maar toch wel goed voor 5,5 miljard euro ‘zekere’ omzet.
  • Siemens en Atos spraken af de komende twee jaar gezamenlijk 100 miljoen euro te besteden aan onderzoek en ontwikkeling op het raakvlak van Siemens’ en Atos’ respectievelijke kernexpertises.

Atos hoopt via SIS onder meer te profiteren van Siemens sterke positie in de ontwikkeling en verkoop van technische systemen, bijvoorbeeld rond elektrische auto’s. Siemens ontwikkelt daarvoor een oplaadsystemen, waarvoor uiteindelijk ook een afreken­mechanisme nodig zal zijn. Atos denkt, door zijn banden met zowel Siemens als Visa Card, goed te zijn gepositioneerd voor het binnenhalen van de opdracht om dat systeem te ont-wikkelen en uit te rollen.

Klanten grijpen overname mogelijk aan om contracten open te breken

Intern denkt Pols de integratie van Atos Benelux en SIS binnen een halfjaar rond te hebben. Maar de integratie is volgens Pols pas echt geslaagd als ook alle klanten ‘ja’ hebben gezegd. Vaak is in contracten een zogenoemde change clause opgenomen, die bepaalt dat de klant het contract mag ontbinden als zich in de eigendomsverhoudingen of aansturing van de leverancierorganisatie een majeure verandering voordoet. “Nu, daarvan is hier duidelijk wel sprake. Ik nog nooit meegemaakt dat een contract op basis van een dergelijke clause werd opgezegd. Maar ik kan me wel voorstellen dat de hele ontwikkeling voor veel klanten wel een reden is om te willen praten”, legt Pols uit. Hij zinspeelt daarmee ook op het praktijkgegeven dat klanten eigenlijk altijd wel nadenken over heronderhandelen en dat de toevallige mogelijkheid om naar een change clause te verwijzen daarop weleens aanmoedigend zou kunnen werken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!