Atos en Exxelence hervatten samenwerking Dimpact

12 september 2008
Volgens Exxellence-directeur Harco Wesselink is Atos akkoord gegaan met een van zijn voorstellen om het werk bij Dimpact-gemeenten (front-/middoffice en e-dienstverlening) weer samen op te pakken en ook met de betaling van een schadevergoeding. De hoogte wil hij niet kwijt, maar het gaat om “redelijk serieus geld”. Juristen werken de principeovereenkomst nu uit.

De impasse ontstond dit voorjaar toen Atos, medio 2006 als hoofdaannemer gecontracteerd, zijn onderaannemer aan de dijk zette. Dat zou het gevolg zijn van klachten over de voortgang van de implementatie van front- en midofficecomponenten bij Dimpact-leden, die zwaar achterliep op wat in het contract is bepaald: elektronische ondersteuning van negentig gemeentelijke producten/diensten per eind 2008. Dimpact kondigde eind mei een versnelling aan, die Atos zou realiseren met een andere partner (Kodision) en een andere technische oplossing (het eigen open-sourceplatform Open Chain). Wat was geïmplementeerd, zou worden vervangen.

Maar de rechter stak hier 13 augustus een stokje voor: Atos mocht de exclusieve samenwerking met Exxellence niet zomaar opbreken. Als de situatie daartoe al aanleiding gaf, wat de rechter gezien Atos’ gebrekkige regie trouwens betwijfelde, was op zijn minst een ingebrekestelling nodig geweest.

Om het gezichtsverlies voor Atos, als het de draad weer zou oppakken, te beperken, zegt Exxellence als optie te hebben aangeboden met Kodision-spullen te gaan werken. Of het nu inderdaad Kodision wordt, moet volgens Wesselink nog met Atos worden ‘afgestemd’. Vragen naar Open Chain en het ook genoemde DMS Alfresco verwijst hij naar Atos, dat daarop bij het sluiten van deze krant niet wilde ingaan.

Ook Dimpact zwijgt zolang geen handtekeningen zijn gezet. In mei gaf directeur René Bal aan dat de koerswijziging behalve met een achterblijvend tempo verband hield met het niet meer passen van de oorspronkelijke aanpak als Dimpact richting vijftien gemeenten groeit. Bal wil nu alleen zeggen dat van op de oude voet doorgaan geen sprake is.

Exxellence verwacht intussen dat Dimpact in een rectificerend persbericht de in mei gepubliceerde negatieve kwalificaties over het bedrijf herziet. Bal zegt hierop slechts “een goede verstandhouding” met Exxellence te hebben. Exxellence-directeur Wesselink stelt dat, ook omdat hun minder ruimte voor maatwerk wordt geboden, gemeenten eind december met negentig items online zijn.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!