ATM-netwerk KPN zwaar gestoord

16 mei 2008
Een storing op het ATM-netwerk van KPN in de nacht van maandag op dinsdag heeft veel zakelijke klanten getroffen. Door de storing lagen de internetverbindingen van veel bedrijven plat, waardoor onder meer het pinverkeer niet werkte. Problemen waren er bij het aansluitnetwerk en VPN-verbindingen in heel het land, maar niet overal. “Het hangt ervan af waar de verbindingen op het netwerk binnenkomen”, aldus KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn. Datacentra hadden geen last van de storing.

Oudshoorn sloot uit dat het ging om een opzettelijk veroorzaakte storing door een hackactiviteit. Het ging om een softwareprobleem in het grootste knooppunt in het netwerk in Amsterdam. Oudshoorn: “Het gevolg is dat de apparatuur steeds dacht overbelast te raken en vervolgens ‘rebootte’.” Een nieuwe softwarerelease moest het probleem oplossen. Woensdagmiddag – bij het ter perse gaan van deze krant – had KPN het lek min of meer boven. Wel verwachtte het bedrijf nog enkele dagen te moeten sleutelen om herhaling te voorkomen.
De aansprakelijkheid voor de storing is voor bedrijven geregeld in de Service Level Agreements.

Het ATM-net van KPN waar de storing zich voordeed, staat op de nominatie vervangen te worden door het ALL-IP-netwerk. Dat moet de komende maanden gaan gebeuren.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!