Management

Juridische zaken
ASML

ASML: we hadden diefstal eerder moeten melden

'Intellectueel eigendom destijds minder prangend onderwerp.'

ASML hoofdkantoor in Veldhoven © ASML ASML
24 april 2019

'Intellectueel eigendom destijds minder prangend onderwerp.'

ASML erkent dat het aandeelhouders eerder had moeten inlichten over diefstal van bedrijfsgeheimen bij een kantoor in de Verenigde Staten. Het incident vond jaren geleden plaats, maar werd onlangs aan het licht gebracht door Het Financieele Dagblad.

De tijdgeest was destijds anders, waardoor diefstal van intellectueel eigendom een minder prangend onderwerp leek dan nu, verklaart ASML op de algemene aandeelhoudersvergadering.
 

Medewerkers van ASML in de VS stalen bedrijfsgeheimen, om die vervolgens te gebruiken bij het in 2014 opgerichte bedrijf XTAL. In die periode konden werknemers informatie van het concern gemakkelijker mee naar huis nemen dan tegenwoordig, bekende ASML op de jaarvergadering.

ASML blijft erbij dat de diefstal een 'bagatel' is, waarvan de schade zo klein was dat die volgens de boekhoudregels niet gemeld hoefde te worden aan aandeelhouders. Maar nu er steeds meer aandacht is voor bedrijfsspionage vanuit China, is het volgens topman Peter Wennink logisch dat een journalist de zaak uit het verleden weer opdiept. "Achteraf gezien was het wellicht nuttig om het toen te melden."

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.