Artsen zonder LSP terug bij oud systeem

17 november 2011

Nadat de Eerste Kamer in april van dit jaar de Wet op de EPD afkeurde en minister Schippers van Volksgezondheid de financiering stopte, deden vijf koepelorganisaties van huisartsen en apothekers samen met Nictiz (het nationaal instituut voor ICT in de zorg) een laatste poging om het schakelpunt te kunnen blijven gebruiken. Net iets meer dan de helft van de huisartsen en apotheken, drie kwart van de huisartsenposten en slechts 9 procent van de ziekenhuizen in Nederland gaven aan door te willen met het LSP. Dat is niet voldoende. Nictiz ziet zich nu genoodzaakt zestig van zijn honderd medewerkers te ontslaan.

De vraag is nu wat het einde van het LSP betekent voor de zorgpraktijk. Moeten patiënten die voor een behandeling naar een ziekenhuis gaan waar ze nog niet eerder zijn geweest, zelf hun dossier meenemen? Gaan zorgverleners elkaar de dossiers van patiënten mailen? Volgens een woordvoerster van Nictiz zullen zorgverleners terug kunnen vallen op de oude OZIS-systemen, die veel minder veilig zijn. “De leveranciers van de OZIS-systemen onderhouden de standaard niet meer, omdat ze op de LSP-standaard zijn overgestapt. Dat is wat er zal gebeuren. Dat is dus minder veilig.” Ook is het volgens Nictiz niet uitgesloten dat huisartsen EPD’s via e-mail gaan versturen naar andere zorginstellingen, of digitaal of geprint aan patiënten mee gaan geven.Dinsdag nam de Tweede Kamer een motie aan waarin minister Schippers wordt opgeroepen de vastgelopen doorstart van de regionale uitwisseling van patiëntendossiers via het LSP vlot te trekken. Het is nog niet duidelijk of de minister de motie ook uit gaat voeren.

Hoe groot de kans is dat het LSP toch nog een doorstart kan maken, kan Nictiz niet zeggen. “We gaan ervan uit dat de minister niet in staat is het ontbrekende geld voor het LSP te organiseren. Er is wel enige haast geboden, omdat we al met de afbouw van het LSP zijn begonnen”, zegt de woordvoerster.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!