Overslaan en naar de inhoud gaan

Artis weigert ransomwarebende te betalen

Artis is vorige maand niet tegemoetgekomen aan de eis van 1 miljoen euro aan cryptovaluta die criminele hackers hadden geëist bij een cyberaanval. Onderzoek heeft aangetoond dat bij de aanval voor zover bekend geen (persoons)gegevens zijn gestolen of ingezien, laat de dierentuin in Amsterdam weten. Het is nog niet bekend wie er achter de ransomeware-aanval zitten.
Artis ransomware-aanval
© Artis
Artis

Volgens Artis lijkt het erop dat de actie niet was gericht op de dierentuin. De cybercriminelen zijn korte tijd in de IT-systemen van de dierentuin geweest, blijkt uit het afgeronde onderzoek naar deze hackaanval. "Dankzij veilige back-up data en extra maatregelen konden vrijwel alle ICT-systemen in de dagen na de aanval weer worden opgestart", meldt Artis nu.

Door de aanval werkten sommige computersystemen tijdelijk niet en moesten de twee musea op het terrein, Micropia en het Groote Museum, een dag de deuren dichthouden. De hack had geen invloed op de verzorging van de dieren.

'Nooit 100% veilig'

"We kunnen stellen dat de cyberaanval is afgewend", aldus de dierentuin. "Toch maakt deze situatie ons er des te meer van bewust dat we als organisatie nooit 100 procent veilig kunnen zijn tegen dergelijke activiteiten van cybercriminelen." Artis laat zich nu adviseren door een specialist op het gebied van cybersecurity, om de eigen ICT-beveiliging te verbeteren en zo een dergelijke aanval in de toekomst te voorkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in