ARM onthult 'ultra-energiezuinig' chipontwerp

13 maart 2012
Het nieuwe ontwerp voor embedded chips met de codenaam Cortex -MO+ Flycatcher is volgens ARM een belangrijke stap op weg naar het Internet of Things, waarbij allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen een koppeling met het internet hebben.

Het Nederlandse NXP Semiconductors en het Amerikaanse Freescale semiconductors hebben al een licentie genomen zodat zij chips kunnen bouwen op basis van de nieuwe architectuur. De chips kunnen volgens ARM 32-bits processing aan en verbruiken zo weinig stroom dat ze makkelijk de hele dag aan kunnen staan. In de slaapstand verbruiken ze nagenoeg geen elektriciteit en wanneer ze volop actief zijn, gebruiken ze nog altijd maar een derde van de energie die hun 8 en 16 bits voorgangers consumeerden. 

Apparaat kan jaren met een batterijlading toe

Volgens ARM moet apparatuur die is voorzien van deze chips en een low power Bluetooth-verbinding, eerder jaren dan maanden met een batterijlading toekunnen. De ontwikkeling van een "Internet of Things" is belangrijk om onze energievoorziening in de toekomst in de hand te kunnen houden, zegt Gary Atkinson, directeur embedded marketing van ARM tegen BBC News. "Elk ontwikkeld land heeft een grafiek waaruit blijkt dat tussen nu en 20 jaar de vraag naar energie het aanbod overstijgt." Wat we volgens Atkinson nodig hebben is slimme apparatuur zoals koelkasten, vriezers en vaatwassers die op basis van informatie uit het netwerk kunnen beslissen of ze aanspringen of nog even wachten. "Zo kunnen we de pieken en dalen in energieconsumptie afvlakken."

De nieuwe chips gaan straks per stuk zo'n 15 tot 24 cent kosten, waarbij ARM 1 tot 2 procent van dat bedrag wil hebben bovenop een licentietarief op de technologie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.