Development

Software-ontwikkeling
software architect

Architectuur blijft hard nodig voor low code

Zonder solide softwarearchitectuur dreigt technical debt

© Shutterstock,  yod370
25 mei 2021

Low-codeplatformen zijn steeds populairder, omdat ze zeer geschikt blijken om de digitale transformatie te versnellen. Het risico is dat met deze snelheid de codekwaliteit, onderhoudbaarheid en integratie met de rest van de architectuur in het geding komen. Wie niet in technical debt wil verzanden, moet volgens Shanny Anoep de best practices die in een high-codeomgeving gelden, net zo goed toepassen bij low code.

De voordelen zijn duidelijk: als ontwikkelaar of architect ben je minder tijd kwijt aan het oplossen van technische obstakels. In plaats van een overvloed aan technische keuzes – Welk UI-framework? Welke API-integraties? Hoe voorkom je securityissues? Welke deployment tooling? – kun je de focus veel meer leggen op het bouwen van de gevraagde features, omdat de rest in standaardbouwblokken al beschikbaar is.

Low code betekent dus vaak snel, maar niet vanzelfsprekend ook goed. Zo zie je nogal eens 'cowboy' low-coders die naast de business zitten en samen de applicaties ontwikkelen. Of de ultieme nachtmerrie van menig architect: de business die zelf (!) applicaties bouwt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!