Beheer

Infrastructuur

Architect maakt huis met 3D-printer

15 januari 2013
De printer staat een half jaartje te draaien, maar dan heb je ook wat. Architect Janjaap Ruijssenaars (39) van Universe Architecture in Amsterdam ontwierp een gebouw uit één stuk dat door een 3D-printer wordt opgeleverd.

Update  Naast het ontwerp, dat veel weg heeft van een Esscher-tekening zonder begin en eind, maakte Ruijssenaars ook samen met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs de 3D-techniek voor het huis.

Vervolgens ontstond het idee om het deels stenen pand in stukken te laten uitprinten. Die kunnen daarna aan elkaar worden gezet, zodat het ontwerp weer uit één stuk bestaat. Met behulp van een 3D-printer kunnen voorgeprogrammeerde objecten laagje voor laagje worden opgebouwd.

Italiaan ontwikkelde grootformaat 3D-printer

Het printen van de delen van ongeveer 6 bij 9 meter werd mogelijk met een printer van de Italiaan Enrico Dini. De 3D-printtechniek van het hergebruiken van zand of vermalen steen door het opnieuw in de gewenste vorm te verharden, is door de Italiaan ontwikkeld. Dini geeft 25 januari in Delft en 7 februari in Amsterdam een lezing over zijn printtechniek en de mogelijkheden daarmee. Hij praat dan ook over het ontwerp van Ruijssenaars dat enkele miljoenen kost om het uiteindelijk geprint te krijgen.

Samen met een Nederlands bouwbedrijf werken Dini en Ruijssenaars nu aan de uitvoering van het idee. "Het moet het eerste gebouw ter wereld zijn dat we uitprinten. Ik zou het mooi vinden als het een publiek gebouw wordt. Met de openheid van het gebouw leent het zich daar goed voor", aldus Ruijssenaars.Hij hoopt het zogeheten Landscape House uiterlijk volgend jaar in Nederland ‘uit te printen’

Op de website van Universe Architecture staan foto's en een filmpje van het Landscape House.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.