Loopbaan

Juridische zaken
Contract

Arbeidsvoorwaarden transparanter door nieuwe wet

De gevolgen op een rijtje

Contract © Shutterstock Andrii Yalansky
23 september 2022

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren flink gewijzigd. Zo werken veel meer werknemers  flexibel. Aanpassing van de arbeidswetgeving was daarom hard nodig. Op 1 augustus 2022 is die nieuwe arbeidswetgeving in werking getreden. Het doel daarvan is om transparantere en meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen. Daan Koenrades geeft aan welke gevolgen van deze wetgeving relevant zijn voor werkgevers en werknemers in de IT-sector.

Het belangrijkste gevolg van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is dat werkgevers meer informatie schriftelijk of elektronisch in de arbeidsovereenkomst of een handboek, personeelsreglement, of een intranet moeten bevestigen. Een volledige overzicht van de informatie die werkgevers reeds moesten en nu ook nog moeten verstrekken is opgenomen in het schema bij dit artikel.

Concreet betekent dit dat werkgevers hun model arbeidsovereenkomsten moeten updaten. Aan nieuwe werknemers moet deze informatie binnen een maand na indiensttreding worden verstrekt, maar het is het meest praktisch de informatie zoveel mogelijk bij de aanvang van een nieuw dienstverband in de arbeidsovereenkomst op te nemen.

Op werknemers die vóór 1 augustus 2022 in dienst zijn getreden is de nieuwe wetgeving niet van toepassing, tenzij een werknemer zelf om meer informatie op basis van de nieuwe wet verzoekt. De additionele informatie die betrekking heeft op een arbeidsovereenkomst dient dan binnen aan maand aan de werknemer te worden verstrekt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!