Beheer

Security
hard drives

Aramco-aanval moest totale olieproductie lamleggen

De aanval op Aramco had als doel de totale olie- en gasproductie in Saudi-Arabië plat te leggen, stelt de oliemaatschappij nu.

© CC BY 2.0 - Flickr Scott Schiller
10 december 2012

De aanval op Aramco had als doel de totale olie- en gasproductie in Saudi-Arabië plat te leggen, stelt de oliemaatschappij nu.

In augustus werden 30.000 systemen van de nationale oliemaatschappij Aramco getroffen in een grootscheepse cyberaanval. Het doel – platleggen van de productie – werd niet bereikt. Wel lagen de systemen enkele dagen stil. “Godzijdank is het de hackers niet gelukt”, liet een topman van Aramco weten op een lokaal televisiestation.

Weinig bekend

Het onderzoek naar de aanvallers loopt nog steeds. Daarover is nog weinig bekend. De aanval werd opgeëist door een groep genaamd Cutting Sword of Justice. Ze zouden politiek motieven hebben en documenten hebben buitgemaakt die ze wilden publiceren.

Het Saoedi-Arabische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alleen laten weten dat het er van overtuigd is dat de aanval afkomstig is geweest van een georganiseerde groep die vanuit landen op  4 continenten opereerde.

De hackers maakten voor de aanval gebruik van het virus Shamoon dat de gegevens van harde schijven wiste.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.