Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps kunnen notificaties veel slimmer plannen

Haptische feedback - zoals het trillen van een smartphone - verstoort de concentratie heftiger maar de afleiding duurt korter dan bijvoorbeeld het afspelen van geluid.
man met smartphone
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Naar de effecten van licht en geluid op de concentratie van bijvoorbeeld een smartphone- of smartwatchgebruiker is al heel veel onderzoek gedaan. De afleiding door haptische feedback is nog grotendeels een braakliggend terrein. Dat inspireerde een groep geleid door Christopher Asplund - universitair docent Social Sciences aan de Yale-universiteit om dit samen met de groep van zijn collega Simon Perrault van de Singapore University of Technology and Design verder uit te zoeken.

Het gebruik van haptische feedback heeft als groot voordeel dat een app-gebruiker een notificatie kan krijgen zonder dat anderen worden gestoord, zoals bij een audiosignaal. Ook werkt een haptisch signaal beter bij fysieke activiteiten zoals het seintje dat een fitnessband geeft tijdens het hardlopen.

Uit het onderzoek is gebleken dat haptische feedback een veel krachtiger verstoring (dus alarmering) geeft. Hij noemt als voorbeeld dat geluiden en bewegingen in de omgeving ervoor zorgen dat je makkelijk een zoemende telefoon over het hoofd ziet. Bij een trillend contact op de huid, bijvoorbeeld met een smartring of smartwatch gebeurt dat niet snel.

Slimmer notificaties inzetten

Tegelijk werd ook duidelijk dat de afleiding korter is, ongeveer een seconde. Het team adviseert de ontwikkelaars van apps op basis van het onderzoek te kijken naar hoe notificaties het meeste effect kunnen hebben. Zo zouden bijvoorbeeld verschillende notificaties met een tussenpoos van minimaal een seconde moeten plaatsvinden. Ook zouden apps op smart devices beter gebruik kunnen maken van de sensoren van het apparaat om afleidingen in de omgeving te signaleren en op basis daarvan niet-tijdgebonden waarschuwingen kunnen uitstellen om de kans dat ze worden opgemerkt te optimaliseren en de verstoring van activiteiten te minimaliseren. Zo zouden bijvoorbeeld de notificaties dat een e-mail binnenkomt beter niet kunnen afgaan op het moment dat iemand aan het hardlopen is.

De onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ACM Transactions on Computer-Human Interaction.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in