Overslaan en naar de inhoud gaan

Apples Siri studeert voor 'Bright'

Bij de naam Siri denkt iedereen gelijk aan Apple en de iPhone 4s, het platform voor de introductie van de digitale assistent die op elke vraag op zijn minst een weerwoord heeft.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Siri komt echter uit de koker van SRI International, ofwel het Stanford Research Institute, een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut. SRI is gelieerd aan de beroemde universiteit in Palo Alto, bij wijze van spreken om de hoek bij het hoofdkantoor van Apple, en dat van Google overigens.

Voor SRI International stopte de ontwikkeling niet bij het relatief domme wicht Siri dat met de komst van iOS 7 ook een mannelijke tegenhanger heeft. SRI International heeft zijn doelen hoger gesteld. De opvolger van Siri moet vele malen intelligenter zijn. De vraag stellen is hem al beantwoorden, is eigenlijke de heilige graal voor Bright, de 'dochter' van Siri. Bright moet een cognitieve agent worden die werkelijk begrijpt wat iemand met een slim apparaat in zijn handen aan het doen is, volgens een blog van MIT Technology Review. En eigenlijk niet alleen van de persoon die het apparaat bestuurt, maar ook van de anderen in een projectteam .

Verschillende inputsignalen geven de clou

SRI Interational gebruikt daarvoor alle gegevens waar de digitale assistent over kan beschikken. In de proefopstelling volgt het systeem de bestuurders van, in dit geval, een pc met drie camera's. Het systeem registreert en analyseert allerlei activiteiten zoals bewegingen van ogen, vingers en handen. Zelfs langdurig staren naar een beeldscherm is voor Bright een teken dat daar iets te zien is wat voor de gebruiker erg interessant is.

Bright is nog lang niet af. De onderzoekers zijn nog op zoek naar slimme manieren van indexeren en informatie interpreteren, zodat het systeem een onderscheid kan maken tussen wat belangrijk is en wat niet. De eerste toepassingen ontwikkelen de onderzoekers voor specialisten in cybersecurity, om de verspreiding van malware in te dammen, en voor hulpdiensten als meldkamers voor brandweer, ambulance en politie om nog sneller de juiste hulp naar de plaats van een ongeluk te kunnen sturen.

Maar kijk niet raar op als binnen een paar jaar je smartphone op vakantie al het jaargetal en de achtergrondinformatie geeft van het monument waar je net naar keek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in