Beheer

Security
Apple, iPhone

Apple ziet toekomst in wachtwoordloze authenticatie

Apple sluit zich aan bij FIDO Alliance. 

© CCO / Pixabay StockSnap
12 februari 2020

Apple sluit zich aan bij FIDO Alliance. 

Apple ziet een toekomst in authenticatie zonder wachtwoord. De iPhone-fabrikant heeft zich namelijk aangesloten bij de FIDO Alliance, een organisatie die wachtwoorden overbodig wil maken. Naast Apple zijn ook bedrijven als Amazon, Arm, Facebook, Google, Intel en Microsoft bij de organisatie aangesloten.

Het nieuws over Apple's lidmaatschap kwam per ongeluk naar buiten toen er een tweet gedeeld werd, waarin stond dat Apple een nieuw lid was van de organisatie. Die tweet is inmiddels verwijderd, maar Apple is wel toegevoegd aan de lijst met leden van de raad van bestuur van de FIDO Alliance, meldt 9to5Mac

Inloggen met 'trusted apparaat'

Het doel van de FIDO Alliance is om wachtwoorden te vervangen door andere vormen van authenticatie. De organisatie ziet met name potentie in 'trusted devices': vertrouwde apparaten waarmee je in kunt loggen.

Zo'n soort systeem gebruikt Apple al voor zijn tweestapsverificatie. Als een gebruiker met zijn Apple ID in wil loggen op een nieuw Apple-apparaat, wordt er een code verstuurd naar een vertrouwd apparaat. Die code moet ingevuld worden, waarna er ingelogd kan worden op het nieuwe apparaat. 

Apple gebruikt dit systeem nu alleen als tweestapsverificatie, maar de FIDO Alliance wil iets vergelijkbaars inzetten om wachtwoorden geheel te vervangen. Daarbij hoeft ook geen code ingetoetst te worden. De bedoeling is dat alleen een gebruikersnaam ingevoerd hoeft te worden, waarna een authenticatieverzoek naar een ander geregistreerd apparaat verstuurd wordt. Een gebruiker kan op dat verzoek klikken, waarna er ingelogd wordt. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
mark11 13 februari 2020 18:30

Dus verplicht 2 apparaten bij je hebben?

Wat een achterlijk volk is dit!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.