Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zet Adobe de voet dwars

Het iPhone-besturingssysteem ondersteunt momenteel geen Flash. Apple is ook niet van plan die ondersteuning toe te voegen, hoewel daardoor de talloze websites die van Flash gebruikmaken niet goed te bekijken zijn op de iPhone. Apple is vooral bang dat het beveiligingsmodel in zijn iPhone OS gecompromitteerd raakt door Flash.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar Apple-directeur Steve Jobs heeft ook enkele malen schampere opmerkingen gemaakt over de zijns inziens belabberde kwaliteit van de Flash-software, en de magere prestaties ervan.

Met de binnenkort te publiceren Creative Suite 5 wist Adobe langs een omweg – met een compiler - de iPhone toch toegang te geven tot Flash-applicaties. Maar een aanpassing in de licentievoorwaarden van de software developers kit voor iPhone 4.0 lijkt gebruik van die constructie te verbieden, constateert John Gruber in zijn blog.

In artikel 3.3.1 heette het tot nog toe dat applicaties voor de iPhone alleen maar op de door Apple goedgekeurde wijze gebruik mochten maken van de door Apple aangewezen application programming interfaces. Dat artikel is een stuk uitgebreid. Het is nu ook expliciet verboden om applicaties te laden die eigen API’s aanroepen. Bovendien is gespecificeerd dat applicaties geschreven dienen te zijn in “Objective-C, C, C++ of JavaScript zoals uitgevoerd door de iPhone OS WebKit engine”. Alleen code die geschreven is in Objective-C, C of C++ mag gecompileerd worden en direct gelinkt worden met de API’s van Apple.

Bij de laatste bepaling is tussen haakjes ter verduidelijking toegevoegd, dat toepassingen die via een vertaal- of compileerlaag linken met Apple’s API’s, dus niet toegestaan zijn. De precieze bewoordingen zijn te vinden op Grubers blog.

De strekking van de uitbreiding van de voorwaarden is niet mis te verstaan. De constructie die Adobe voor ogen stond, vindt geen genade in de ogen van Apple. Ook de vergelijkbare oplossing Monotouch, waarmee applicaties in Microsofts C# en .Net voor het iPhone-platform geschikt gemaakt kunnen worden, wordt door de aanscherping geraakt.

Bij gebrek aan toelichting van Apple speculeert Grueber, in navolging van een hacker die zich raganwald noemt, dat het Apple niet alleen of in de eerste plaats te doen is om Adobe de voet dwars te zetten. Waarschijnlijk wil Apple met de aanpassing van de licentievoorwaarden voorkomen dat derden hun applicaties door een eigen metaframe tussen te schuiven geschikt maken voor verschillende platformen, met name Android. Die praktijk zou het eigene van de iPhone verwateren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in